Saudijska Arabija će prekinuti zračne napade kako bi se dostavila pomoć?

Saudijska Arabija razmatra privremeno zaustavljanje zračnih napada koalicionih snaga protiv pobunjenika u Jemenu kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći, kazao je ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

U međuvremenu se nastavljaju borbe na jugu Jemena između pobunjenika Husija i boraca saveznika svrgnutog predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija, u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi. Saudijska Arabija će se konsultirati sa članicama koalicije o „pronalaženju određenih područja u Jemenu… gdje će sve zračne operacije biti pauzirane na određeno vrijeme kako bi se dozvolila isporuka pomoći“, naveo je Jubeir u saopćenju. UN je više puta upozorio da se siromašni Jemen suočava sa velikom humanitarnom krizom.

Jubeir je rekao da Saudijska Arabija „planira da formira centar na svojoj teritoriji koji će biti zadužen za koordinaciju humanitarne pomoći sa UN-om, donatorima i drugim agencijama“. Upozorio je pobunjenike da „ne koriste situaciju“ ovog pauziranja napada. Saudijska Arabija će se „pozabaviti bilo kojim kršenjem vezanim za suspenziju zračnih napada“, rekao je. U međuvremenu je UN rekao da bi koalicija trebala prestati gađati aerodrom u Sani. „Nijedan avion ne može poletjeti ili sletjeti dok se piste popravljaju“, kazao je UN-ov humanitarni koordinator za Jemen Johannes Van Der Klaauw.

„Pozivam koaliciju da prestane gađani međunarodni aerodrom u Sani i da tako sačuva bitnu liniju za život”, kako bi humanitarni radnici mogli doći do onih koji su pogođeni konfliktom u Jemenu, kazao je. (Agencije)