Saudijci prijete rasprodati svu imovinu u SAD-u

Bijela je kuća u ponedjeljak poručila kako je uvjerena da Saudijska Arabija neće ispuniti svoje prijetnje o prodaji imovine u SAD-u ako Kongres usvoji zakon kojim bi se kraljevstvo proglasilo odgovornim za ulogu u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001.

New York Times je u petak izvijestio da je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao zastupnicima američkog kongresa da će zemlja biti prisiljena prodati svoju imovinu u SAD-u vrijednu do 750 milijarda dolara u kojoj su i američke državne obveznice kao odgovor na izglasavanje zakona.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je da predsjednik Barack Obama ne podupire taj zakon te ga neće potpisati. Zakonom bi se omogućila tužba protiv saudijskih vlasti pred američkim sudom za ulogu u napadima 11. rujna. “Uvjeren sam da Saudijci prepoznaju kao i mi zajedničke interese u očuvanju stabilnosti globalnog financijskog sustava”, kazao je Earnest novinarima.

Obama, koji kasnije ovoga tjedna putuje u Saudijsku Arabiju, kaže kako se protivi zakonu zbog toga što izlaže SAD tužbama državljana drugih zemalja. “Ukoliko otvorimo mogućnost da pojedinci u SAD-u mogu tužiti druge vlade tada otvaramo i mogućnost da pojedinci tuže SAD u drugim državama”, kazao je Obama u intervjuu za CBS u ponedjeljak.

Većina od 19 napadača 11. rujna 2001. bili su državljani Saudijske Arabije koji su oteli četiri zrakoplova i pogodili njujorške blizance i zgradu Pentagona u Washingtonu a jedan se srušio u Pennsylvaniji kada su putnici pokušali omesti otmicu. Američka istraga do sada nije pokazala umiješanost niti potporu saudijske vlade u te terorističke napade.

You may also like