Saudijci planiraju povećanje proizvodnje, cijena nafte raste

Cijene nafte skliznule su u petak na naftnim tržištima nakon što je najveći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija objavio da je spreman povećati proizvodnju na nove rekordno visoke razine, što bi moglo dodatno povećati ionako prekomjernu opskrbu. Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 32 centa, na 64,79 dolara, a na američkom za 53 centa, na 60,24 dolara.

Iz Saudijske Arabije poručili su da pregovaraju s indijskim kupcima o isporukama dodatnih količina sirove nafte, što znači da bi taj vodeći bliskoistočni izvoznik mogao premašiti rekordnih 10,3 milijuna barela dnevno koliko su proizvodili u svibnju. Američki dolar ojačao je prema euru, dodatno pritisnuvši cijene nafte, inače iskazane u dolarima, nakon što se Međunarodni monetarni fond (MMF) povukao iz zapelih pregovora Atene s kreditorima. Tečaj eura u takvim je okolnostima oslabio prema dolaru 0,4 posto, nakon što su grčki dužnički pregovori povećali rizik izgurivanja Grčke iz eurozone. “Tečaj dolara jača prema euru. To nedvojbeno pritišće naftu”, kazao je Tamas Varga, naftni analitičar u londonskoj brokerskoj kući PVM Oil Associates.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u četvrtak je objavila da će svjetska potražnja za naftom ove godine porasti više nego što se očekivalo, na krilima gospodarskog oporavka i relativno hladne zime na sjevernoj hemisferi. Analitičari u tvrtki JBC Energy kazali su šal da je rast fokusiran na prvo polugodište ove godine, što znači da će gubiti zamah prema kraju godine. “Vjerujemo da će rast vjerojatno usporiti kako u drugoj polovini godine bude splašnjavalo cjenovno uvjetovano jačanje potražnje kojem svjedočimo posljednjih tromjesečja”, napisali su analitičari.

Zahvaljujući relativno jeftinoj sirovoj nafti rafinerijske kompanije bilježile su visoke profitne marže uslijed veće potražnje za rafiniranim proizvodima, no postoje naznake da bi prekomjerna proizvodnja mogla pritisnuti njihovu dobit zbog prevelike opskrbe. Bude li potražnja za rafiniranim proizvodima pala zbog prekomjerne opskrbe, takav trend zahvatit će po ocjeni analitičara tržište sirove nafte i pritisnuti njihove cijene, jer će rafinerijske tvrtke smanjivati narudžbe i proizvodnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objaviLA da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 62,14 dolara, što znači da je oslabila 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like