Saudija želi pokriti proračunski deficit sa deset milijardi dolara zaduženja

Saudijska Arabija planira kod inozemnih banaka uzeti kredit od 10 milijardi dolara kako bi pokrila proračunski deficit povezan s oštrim padom prihoda od prodaje nafte, izvijestio je u srijedu Bloomberg News.

Pozivajući se na tri upućena izvora, Bloomberg je izvijestio da će to biti prvo zaduženje najvećeg izvoznika nafte u svijetu u najmanje 15 godina. Ugovor o kreditu na pet godina trebao bi biti potpisan do kraja mjeseca, izjavili su Bloombergovi izvori koji su željeli ostati anonimni budući da informacija nije dostupna javnosti. Kredit će po njihovim navodima odobriti američke, europske, kineske i japanske banke, uz 1,2 postotna boda višu kamatu od razine libora.

Zbog oštrog pada cijena nafte na međunarodnim tržištima u protekle dvije godine, s više od 100 dolara za barel na oko 40 dolara za barel, Rijad je izložen pritisku da smanji proračunsku potrošnju i kreira alternativni ekonomski model. Rijad je prošle godine zabilježio rekordni proračunski deficit od 98 milijardi dolara koji bi se ove godine prema njihovim projekcijama trebao spustiti na 87 milijardi dolara. Dosada su ga pokrivali iz velikih proračunskih rezervi, koje su se na kraju prošle godine spustile na 611,9 milijardi dolara, sa 732 milijarde dolara na kraju 2014., navodi u izvješću za veljaču Džadva Investment.

Vlada je također izdala obveznice na domaćem tržištu u vrijednosti 30 milijardi dolara. U prosincu su ujedno povukli potez bez presedana, podigavši maloprodajne cijene benzina za do 80 posto i smanjivši potpore građanima za struju, vodu i ostale komunalne usluge. Odgodili su također nekoliko velikih projekata a razmatraju i neke privatizacije i uvođenje poreza, napominje agencija AFP.

Za ponedjeljak najavljeno je predstavljanje “vizije” budućeg društvenog i ekonomskog razvoja, uključujući “državni program reformi” koji bi trebao smanjiti ovisnost gospodarstva o nafti. Trenutno čak 70 posto državnih prihoda otpada na prodaju nafte. Pojedine su agencije već snizile dugoročni kreditni rejting Saudijske Arabije. Tako je Fitch početkom travnja snizio kredit Rijada s ‘AA’ na ‘AA-‘ zbog “značajnih negativnih implikacija” oštrog pada cijena nafte.

You may also like