Home Geopolitika Saudija traži smrtnu kaznu za pet ljudskopravaša

Saudija traži smrtnu kaznu za pet ljudskopravaša

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″] Državni odvjetnik Saudijske Arabije zatražio je smrtnu kaznu za pet aktivista za ljudska prava u toj zemlji kojima se trenutno sudi u tajnosti, upozorile su u utorak skupine za ljudska prava, među njima i Human Rights Watch (HRW).[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Među zatočenicima je Israa al-Ghomgham, koja bi mogla postati prva žena suočena s smrtnom kaznom zbog svog aktivističkog djelovanja. Optužena je za poticanje na prosvjede i pružanje moralne podrške pobunjenicima.

“Svaka egzekucija je strašna, ali tražeći smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, kojI se ne optužuju za nasilno ponašanje, je monstruozno”, izjavila je u srijedu Sarah Leah Whitson iz HRW.

[/vc_column][/vc_row]

Saudijska Arabija, apsolutistička monarhija u kojoj su zabranjeni javni prosvjedi i političke stranke, posljednjih godina donijela je neke značajne društvene i gospodarske reforme pod vlašću moćnog princa Mohammeda bin Salmana. Međutim, reforme su bile popraćene neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina svećenika, intelektualaca i aktivista koji su bili uhićeni u posljednjih godinu dana, uključujući i žene koje su se borile za pravo na vožnju automobila u toj duboko konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

Ghomgham je istaknuta šiitska muslimanska aktivistica koja je sudjelovala 2011. u masovnim prosvjedima u istočnoj pokrajini a u prosincu 2015. uhićena je u svom domu zajedno s mužem. Većina šiitske manjine u Saudijskog Arabiji živi u istočnoj pokrajini gdje se proizvodi nafta, a neki se žale da su im zabranjene vjerske ceremonije ili ometane od sunitskih vlasti te da nemaju mogućnosti za rad i obrazovanje. Vlast je te optužbe odbacila.

Related Posts