Human Rights Watch (HRW) ocijenio je u utorak da se zračni napad koalicije koju predvodi Saudijska Arabija u kojemu je u petak u Mohi, na jugozapadu Jemena, poginulo 65 civila, može nazvati “ratnim zločinom”. “Budući da na meti tog napada nije bio nikakav vojni cilj, može ga se označiti kao ratni zločin”, piše u priopćenju Ole Solvang, čelnik HRW-a za hitne slučajeve.

HRW je rekao da je nakon dan i pol posjetio mjesto napada i nije utvrdio da u blizini postoji bilo kakav vojni cilj. Zračni napad je izveden na stambenu četvrt u kojoj su bili smješteni zaposlenici jedne električne centrale. Jemenski medicinski izvori izvijestili su o 35 poginulih civila, a glasila šijitskih pobunjenika Hutija o sedamdesetak mrtvih civila. HRW navodi da je od direktora centrale Bagila Džafara Kasima dobio popis s imenima 65 civila ubijenih u napadu, među kojima je desetero djece.

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku izrazila je žaljenje što koalicija nije provela istragu o tome i o drugim napadima u kojima su ginuli jemenski civili. “Ako to ne učini koalicija, UN to mora učiniti”, istaknuo je Solvang.Više od polovice od 3.700 poginulih u četveromjesečnom sukobu u Jemenu su civili, navodi UN. HRW usto tvrdi da Huti i snage odane vladi predsjednika Abda Raba Mansura Hadija, koji se sklonio u Saudijsku Arabiju, krše zakone o zaštiti civila u vrijeme rata.

Related Posts