Saudi Aramco kreće u izvoz plina, potrebna ulaganja 150 milijardi dolara

Saudi Aramco namjerava povećati proizvodnju plina i postati izvoznik tog energenta, što će u idućih deset godina zathijevati ulaganja od 150 milijardi dolara, objavio je u utorak čelnik saudijske državne naftne tvrtke.
Aramco intenzivira istraživanje i proizvodnju plina iz konvencionalnih i nekonvencionalnih izvora za potrebe domaće industrije, čime će osloboditi više nafte za izvoz i za preradu u kemikalije. Naftni div namjerava povećati proizvodnju plina sa sadašnjih 2,5 milijardi na 4,1 milijardu prostornih metara dnevno, najavio je izvršni direktor Amin Nasser. “Naš će plinski program… u idućih deset godina privući ulaganja od oko 150 milijardi dolara”, dodao je Nasser. “Raspolažemo i vrhunskim nekonvencionalnim resursima koji velikom brzinom nadopunjuju konvencionalne”, dodao je.

Veliki dio plina iz nekonvencionalnih izvora bogat je likvidima i etanom, koji će odigrati važnu ulogu u rastu saudijskog kemijskog sektora, dodao je.

Aramco je veliki proizvođač plina ali se veliki dio proizvodnje koristi u matičnoj Saudijskoj Arabiji, podsjetio je Naser. “Želimo se odmaknuti od pukog podmirivanja potreba naših distributera u Kraljevstvu, što ćemo ostvariti ponajprije kroz povećanje (proizvodnje) u nuklearnom i u sektoru obnovljivih izvora, i postati izvoznik plina i plinskih proizvoda”, tumači on.

“Planiramo kreirati integrirano međunarodno poslovanje s plinom, oslonjeno na velike domaće konvencionalne i nekonvencionalne izvore”, naglasio je Nasser. Dodao je i da Aramco ima 16 bušotina fokusiranih na proizvodnju plina iz nekonvencionalnih izvora, najavljujući dovršetak više od 70 bušotina do kraja godine.

U sljedećih pet do šest godina Saudijska Arabija želi proizvoditi 10 posto energenata iz obnovljivih izvora kako bi proširila lepezu izvora u energetskom miksu i oslobodila više nafte za izvoz. U sklopu nove energetske strategije vodeći svjetski izvoznik nafte planira do 2023. razviti 30 projekata u sektoru solarne i energije vjetra, te izgraditi 17,6 gigawata nuklearnih kapaciteta do 2032. godine.

Po Nasserovim riječima, Aramco također namjerava u idućih 10 godina uložiti 100 milijardi dolara u proizvodnju kemikalija širom svijeta, povrh potencijalnih akvizicija. Kompanija želi postati globalni lider u proizvodnji kemikalija, uz planove proširenja aktivnosti prerade i proizvodnje petrokemikalija.

U razgovoru za Reuters Nasser je u ponedjeljak najavio i da planiraju povećati ukupne kapacitete za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji i u inozemstvu na osam do 10 mlijuna barela dnevno, sa sadašnjih 5,4 milijuna barela dnevno.

You may also like

0 comments