Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske sastat će se prije sredine rujna kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini, rekao je novinarima u ponedjeljak savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Rusija, Njemačka i Francuska proteklog su vikenda izrazile potporu zahtjevu za uspostavom novog prekida vatre u istočnoj Ukrajini, gdje je u sukobima između ukrajinske vojske i proruskih separatista od travnja 2014. dosad poginulo više od 6500 ljudi. “Čelnici Francuske, Njemačke i Rusije razmotrili su prijedlog za održavanje novog sastanka u normandijskom formatu. Zasad su se dogovorili da će ministri vanjskih poslova održati još jedan sastanak u tom formatu prije sredine rujna”, rekao je Ušakov. “Potom očekujemo da se čelnici četiriju zemalja čuju telefonski, poslije čega ćemo znati što su se dogovorili glede njihovog konkretnog sastanka”, dodao je.

Jedan pripadnik ukrajinske Nacionalne garde je podlegao ranama a najmanje 90 pripadnika snaga sigurnosti je ranjeno u ponedjeljak u sukobima ispred ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) u Kijevu, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov koji za izazivanje nereda optužuje pripadnike krajnje desničarske stranke Svoboda, prenose agencije. “Vojnik Nacionalne garde je podlegao od pogotka u srce”, rekao je ministrov savjetnik Anton Geraščenko. “Gotovo 90 ljudi je ranjeno ispred zgrade parlamenta, među njima je nekoliko u veoma teškom stanju”, napisao je Avakov na svojoj stranici na Facebooku. “To je rezultat nekoliko eksplozivnih naprava koje su bacile osobe u majicama stranke Svoboda koje su počele sukob s Nacionalnom gardom ispred parlamenta”, istaknuo je. “Uhićeno je 30 osoba, bit će još uhićenja. Privedena je i osoba koja je bacila ručnu bombu” i kod nje su pronađene i druge bombe, dodao je Avakov.

Sukob policije i prosvjednika izbio je tijekom jutra dok je parlament glasovao o nacrtu zakona po kojemu bi separatistički istok, gdje traje rat, dobio veću autonomiju. Među ranjenima u sukobima ispred parlamenta ima i novinara. Kako navodi Nacionalna garda, pedesetak njezinih pripadnika ranjeno je u sukobu s prosvjednicima. Ukrajinsku Nacionalnu gardu, podložnu ministarstvu unutarnjih poslova, čine dragovoljci, bivši pripadnici snaga za samoobranu na Majdanu, proeuropskog prosvjednog pokreta u središtu Kijeva koji je ugušen u krvi u veljači 2014. 265 zastupnika – bilo je potrebno barem 226 zastupnika – glasovalo je za odluku o decentralizaciji na burnoj sjednici tijekom koje su zastupnici koji se protive tom nacrtu smatrajući ga “protuukrajinskim” i “proputinovskim”, zapriječili pristup parlamentarnoj govornici i izvikivali “sramota!”.

Radio Sloboda izvijestila je da se sudionici prosvjeda protive odluci zbog toga što će ona “legalizirati autonomiju okupiranog područja Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast”. Donošenje tog nacrta zakona tražili su zapadni saveznici Ukrajine koji u njemu vide mogućnost za smirivanje oružanog sukoba u kojemu je u 16 mjeseci poginulo više od 6800 ljudi.

Related Posts