Sastanak OPEC-a i cjepivo podigli cijenu nafte

Optimistična očekivanja
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 48 dolara, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju opskrbe, a cjepiva protiv covida 19 pomoći i potražnji za gorivima

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,76 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 44,91 dolar. Tržišta je jutros blago pritisnulo neočekivano povećanje zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 4,1 milijun barela, prema izvješću koje je jučer objavio Američki institut za naftu (API). Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali njihov pad za 2,4 milijuna barela.

Fokus se potom preusmjerio na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji bi u četvrtak, dva dana kasnije no što je planirano, trebali razgovarati o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe na iduću godinu. Odgoda je unijela dozu nesigurnosti na tržište, koje je uvelike očekivalo da je produljenje sporazuma na prvo tromjesečje 2021. gotova stvar, a sada traži službenu potvrdu.

Nesigurnost je naglasila i ovotjedna izjava Ujedinjenih Arapskih Emirata da bi mogli poduprijeti produljenje sporazuma ali da će im biti teško podjednako snažno rezati proizvodnju i u 2021. godini. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji za gorivom u pandemiji koronavirusa, a od početka iduće godine rezovi bi trebali biti ublaženi na 5,7 milijuna barela dnevno.

Potporu cijenama pružila je danas vijest da je Velika Britanija odobrila odobrila cjepivo protiv covida 19, pretekavši SAD i Europsku uniju i osvojivši titulu prve zapadne zemlje koja je izdala dozvolu. Vijest je protumačena kao prvi korak na putu prema normalizaciji života.

Na tržištima normalizaciju tumače i kao oporavak potražnje za naftom. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 46,72 dolara, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like