Sastanak na razini šefova diplomacija o Ukrajini

Šefovi njemačke, ruske, ukrajinske i francuske diplomacije sastat će se u petak u Njemačkoj na sastanku “normandijskog formata” o ukrajinskom sukobu, objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

“Mogu potvrditi da će se susret ‘u normandijskom formatu’ održati u petak popodne”, kazala je glasnogovornica ministarstva Sawsan Chebli. “Zadnjih smo tjedana jako napredovali: prekid vatre je na snazi već dva mjeseca”, rekla je ona, zadovoljna i “napretkom postignutim u povlačenju oružja” iz zona sukoba na istoku Ukrajine, gdje se suočavaju vladine postrojbe i proruski separatisti.

“No, prekid vatre bit će trajan jedino ako se učini napredak prema političkom rješenju sukoba te je stoga susret od petka toliko važan”, naglasila je ona. Taj tip susreta vuče ime iz sastanka u lipnju 2014. koji je okupio te zemlje u sklopu obilježavanja iskrcavanja u Normandiji. Iako su sukobi većinom prestali prije više od dva mjeseca u okviru novog primirja proglašenog 1. rujna, redoviti manji sukobi još se odvijaju na istoku Ukrajine.