Home Ekonomija Sastanak euroskupine o Grčkoj sutra u Bruxellesu

Sastanak euroskupine o Grčkoj sutra u Bruxellesu

by admin

Ministri financija eurozone će se sastati u petak u Bruxellesu da se izjasne o novom planu pomoći od više od 80 milijardi eura Grčkoj, rekao je u srijedu glasnogovornik predsjednika euroskupine Jeroen Dijsselbloem. “Izvanredan sastanak euroskupine će se održati u petak 14. kolovoza u 14 sati”, naveo je Michel Reijns na društvenoj mreži Twitter preciziravši da će se sastanak održati u Bruxellesu, a ne telefonskom videokonferencijom kako je bilo planirano.

Atena i institucije vjerovnika zemlje (Europska unija, Središnja europska banka, Europski mehanizam stabilnosti i Međunarodni monetarni fond) su postigli dogovor na tehničkoj razini o trećem programu pomoći Grčkoj, u iznosu od 85 milijardi eura.  Tekst je predan u utorak navečer partnerima Grčke u eurozoni i u četvrtak ga treba usvojiti grčki parlament, nakon čega će ga proučiti euroskupina. “Na ovom stupnju imamo sporazum na tehničkoj razini. Za sada nemamo sporazum na političkoj razini”, objasnila je u utorak glasnogovornica Europske komisije Annika Breidthardt.

Ukoliko euroskupina potvrdi taj novi plan pomoći, treba ga potvrditi nekoliko parlamenata, među kojima njemački Bundestag. Raspored će omogućiti Grčkoj korištenje prve tranše pomoći da bi vratila 3,4 milijardi eura Europskoj središnjoj banci, do roka koji istječe 20. kolovoza. Ali prema jednom izvoru grčke vlade, njemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru u utorak s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom izrazila oprez u pogledu hitno zaključenog dogovora i svoju sklonost za među-zajam, koji bi omogućio Ateni da ispoštuje rok 20. kolovoza i pruži više vremena za razgovor o planu.

Related Posts