Sastali se Zoran Jolevski i Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je u srijedu u Zagrebu makedonskog ministra obrane Zorana Jolevskog s kojim je razgovarala o predstojećem summitu NATO-a u Varšavi i o migrantskoj krizi, priopćeno je iz Ureda predsjednice, a iz MORH-a je rečeno da je makedonskog ministra primio i njegov hrvatski kolega.

U sklopu priprema za summit Sjevernoatlantskog saveza koji će se održati ovo ljeto intenzivirat će se aktivnosti država Američko-jadranske povelje (A5) u cilju potpore Bosni i Hercegovini za akcijski plan za članstvo (MAP) te potpora Makedoniji za dobivanje pozivnice, kaže se u priopćenju.

Predsjednica je pohvalila dosljednost Makedonije i napore koje ulaže u rješavanje migrantske krize. Naglašeno je kako pravi odgovor na migrantsku krizu može dati samo Europa u cjelini i to rješavanjem problema tamo gdje nastaju. “Solidarnost svih europskih država je potrebna, međutim bit će učinkovita jedino ako je dvosmjerna”, dodaje se u priopćenju.

Iz MORH-a je priopćeno da je makedonskog ministra obrane primio i njegov hrvatski kolega Josip Buljević a dvojica su ministara na dnevnom redu imali također temu summita NATO-a, migrantsku krizu i trenutni status procesa euroatlantskih integracija u jugoistočnoj Europi.

“Ministar Buljević istaknuo je potporu Hrvatske i izrazio spremnost MORH-a za pružanje doprinosa euroatlantskim integracijama Makedonije kroz prijenos iskustava u raznim funkcionalnim područjima. Posebno je naglašena potreba nastavka i intenziviranja dobre suradnje Republike Hrvatske i Makedonije u okviru Američko-jadranske povelje, kojom trenutno predsjeda RH, a čija je temeljna svrha priprema zemalja članica ove inicijative za članstvo u NATO-u”, kaže se u priopćenju.

Kao jedan od uspješnih projekata u okviru Američko-jadranske povelje istaknut je i doprinos Hrvatske i Makedonije, zajedno s ostalim članicama Povelje, NATO misiji Resolute Support u Afganistanu.U razgovoru o migrantskoj krizi, ministar Buljević iskazao je razumijevanje za poteškoće s kojima se Makedonija susreće, kako sigurnosne, tako i humanitarne. Sugovornici su se usuglasili kako će u rješavanju ove krize ključnu ulogu imati jedinstven nastup i koordinirano postupanje članica EU i zemalja pogođenih migrantskom krizom, dodaje se u priopćenju.

You may also like

0 comments