Sastali se Trump i Ryan kako bi prevladali razlike

Izgledni američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan izjavili su da je potrebno ujediniti se kako bi porazili demokrate na izborima u studenome.

Njihova zajedničko priopćenje je objavljeno nakon sastanka u Washingtonu u vrijeme sve većeg razdora u Republikanskoj stranci oko izglednog stranačkog kandidata za izbore.

Trump se sastao u četvrtak sa šefovima svoje stranke koji mu oklijevaju dati potporu, u nadi da će sklopiti mir s onima koji su ga već i javno prozivali, a među njima je bio i Ryan -konzervativni 40-godišnjak koji je u listopadu pokrenuo modernizaciju imidža Republikanske stranke. Iznenadio je politički svijet izjavivši prošlog tjedna da nije spreman podržati Donalda Trumpa. Zapanjujuća izjava s obzirom da će predsjedati konvencijom u Clevelandu na kojoj će se od 18. do 21. srpnja birati republikanski kandidat za predsjedničke izbore.

U prosincu kad je Trump predložio zatvaranje granica muslimanima, Ryan ga je odlučno osudio.I

Ipak, nakon razgovora u četvrtak Trump i Ryan rekli su zajedničkom priopćenju da je taj sastanak bio “vrlo pozitivan korak prema ujedinjenju”. “Sjedinjene Države si ne mogu priuštiti još četiri godine Obamine Bijele kuće, a to je ono što predstavlja Hillary Clinton”, kazali su oni. “Zbog toga je važno da se republikanci ujedine oko naših zajedničkih vrijednosti… i učine sve što možemo učiniti da pobijedimo ove jeseni.”

U priopćenju se navodi da su imali “jako dobre razgovore” i da su bili “iskreni” glede razlika u pogledima istodobno prepoznajući važna područja. Ryan je kasnije rekao u izjavi da je sastanak s Trumpom bio “ohrabrujući”, ali da je to samo početak napora za ujedinjenje stranke nakoh duge i žestoke kampanje za predizbore.

Reince Priebus, predsjednik republikanskog nacionalnog odbora, središnjeg tijela stranke, koji je također sudjelovao na sastanku napisao je na Twitteru da je to bio “vrlo pozitivan korak prema jedinstvu stranke”.

You may also like