Pet dana nakon otkrića dijela krila Boeinga 777 na francuskom otoku La Reunionu, sudac, predstavnici policije i zrakoplovni stručnjaci iz Francuske i Malezije sastaju se u ponedjeljak u Parizu kako bi se dogovorili o suradnji u istrazi o nestanku zrakoplova na letu MH370.

Vještačenje tog rubnog dijela krila koji je u subotu dopremljen u Francusku počet će u srijedu u vojnom laboratoriju u predgrađu Toulousea, na jugozapadu Francuske. Na temelju rezultata znat će se je li riječ o dijelu Boeinga 777 kompanije Malaysia Airlinesa koji je 8. ožujka 2014. zagonetno nestao s 239 putnika i članova posade.

Trag tome zrakoplovu koji je iz Kuala Lumpura letio u Peking izgubio se iznad Indijskog oceana pošto je iz još nepoznata razloga skrenuo s planirane rute. U očekivanju početka tehničkog vještačenja, malezijsko izaslanstvo sastat će se iza zatvorenih vrata s jednim od troje francuskih sudaca koji vode ovaj slučaj. Uz njega će biti i istražitelji iz policije i Ureda za istrage i analize (BEA).

Razgovarat će o podatcima dobivenim analizom zakrilca i dijelova putne torbe u laboratoriju u okolici Pariza. Usto će se dogovoriti o načinu pravosudne suradnje. Slučaj je na francuskom sudu budući da su četiri žrtve francuski državljani.

Zasad je jedino sigurno da je dio krila doista s Boeinga 777. “Francuske vlasti su to utvrdile zajedno s proizvođačem Boeinga, američkom agencijom za sigurnost prometa (NTSB) i s malezijskim stručnjacima”, potvrdilo je malezijsko ministarstvo prometa.

No puno će teže biti utvrditi razloge nesreće, smatraju stručnjaci. “Ne treba očekivati čuda od ovog vještačenja”, rekao je bivši direktor BEA-e Jean-Paul Troadec. Da bismo dobili nekakve zaključke “pronađeni komad bi morao biti presudan za nesreću, a izgledi za to su jako slabi”, ocijenio je Pierre Bascary, bivši direktor za ispitivanja u Glavnoj upravi za oružje (DGA). “S ova dva četvorna metra zrakoplova ne možemo biti sigurni”, dodao je.

Osim tog zakrilca, na La Reunionu su u nedjelju pronađena i vrata zrakoplova.

Related Posts