Saša Cvetojević: Hrvatska je sama po sebi prepreka za investicije

Poduzetnik Saša Cvetojević preseljenje tvrtke vidi kao uobičajeno praksu i složenost poslovanja u Hrvatskoj. Sele u inozemstvo jer je to uobičajena praksa. Uglavnom, prilikom investicije ozbiljan strani fond traži da se tvrtka inkorporira u nekom okruženju koje je njemu poznato, gdje zna pravila igre i gdje procijeni da će njegova investicija biti sigurnija.

Što se radi o većim iznosima, pritisak na relokaciju je veći. Prve, tzv. seed ili čak preseed runde financiranja, one do 100.000 eura, strani fondovi uglavnom mogu investirati i u zemlji porijekla, poput Hrvatske. Drugi razlog selidbe je i jednostavnost obavljanja poslova u modernoj – digitalnoj ekonomiji te blizina velikih tržišta. U Hrvatskoj su procedure strahovito komplicirane, sve je preregulirano. Tijekovi novca i roba u i iz Hrvatske još su uvijek neusporedivo kompliciraniji nego, primjerice, u SAD-u, piše Poslovni dnevnik.

Ne postoje “glavne prepreke”, poslovanje u Hrvatskoj je prepreka samo za sebe, od zakona do nedovoljne potpore institucija.