SAS za Jadran govorio na skupštini dioničara OMV-a

Predstavnici koalicije S.O.S. za Jadran održali su govor na godišnjom OMV-ovoj skupštini dioničara pred više od 1000 dioničara i dioničarki kako bi ukazali na štetnost i neprihvatljivost projekta istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu te pozvali kompaniju da ne potpiše ugovor s Vladom RH.

Predstavnici koalicije S.O.S. za Jadran ukazali su na veliko protivljenje lokalne zajednice u Hrvatskoj kao i na činjenicu da 74 posto građanki i građana želi referendum. Luka Tomac, koordinator kampanje S.O.S. za Jadran iz Zelene akcije komentirao je ugovore s OMV-om i ostalim koncesionarima: „Slijedom aktivnosti u kampanji i velikog pritiska javnosti, potpisivanje ugovora već je odgođeno za nekoliko mjeseci. Mi ćemo sve pravne i zagovaračke aktivnosti i dalje usmjeravati na sprječavanje potpisivanja ugovora“. „Vrlo je važno naglasiti da je 60% građanki i građana Dalmacije protiv ovog projekta. Također su nedavno dvije velike županije – Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska – rekle ne bušenju Jadrana. Očekuje se da će u narednim tjednima mnoge druge županije i općine učiniti isto“, rekao je Enes Ćerimagić, okolišni pravnik iz Zelene akcije i stanovnik Dubrovnika te dodao: „Obilježje Dubrovnika kroz stoljeća bila je zagledanost u budućnost, a ovim mu se projektom žele, u kolonijalnoj maniri, nametnuti fosilna rješenja iz prošlog stoljeća“. Tijekom OMV-ove godišnje skupštine, aktivisti i aktivistkinje hrvatskog, austrijskog i mađarskog Greenpeace-a kao i aktivisti austrijskog Friends of the Earth (Global 2000) i Zelene akcije organizirali su akciju na kojoj su performansom prikazali moguće posljedice izlijevanja nafte u Jadranu.

Austrijska naftna i plinska tvrtka  razmišlja o tome da do kraja 2015. godine zatvori proizvodnju nafte u Libiji i Jemenu zbog porasta nasilja u tim zemljama. Tvrtka je u prvom tromjesečju 2015. godine ostvarila za 5% manju proizvodnju nego u zadnjem tromjesečju 2014. Proizvodnja je pala na 303 000 bbl/d ekvivalenta nafte, od čega se u Libiji i Jemenu s prekidima proizvodi ukupno oko 40 000 bbl/d. Tvrtka očekuje da bi proizvodnja u tim zemljama do kraja 2015. godine mogla još pasti zbog širenja oružanih sukoba te razmatra različite mogućnosti, javlja novinska agencija UPI. S druge strane, raste OMV-ova proizvodnja nafte i plina u Sjevernom moru u norveškim vodama. Tako je ona u prva tri mjeseca 2015. godine iznosila 40 000 – 45 000 bbl/d EN, dok je u travnju dosegnula 50 000 bbl/d. Upravo su sukobi i nesigurnost poslovanja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku primorali OMV da snažnije investira u skuplju proizvodnju u Sjevernom moru, javlja američki naftni portal ‘Rigzone’