Sarkozy: Svi znaju da Obami akcija nije jača strana

Nicolas Sarkozy, kojeg je Barack Obama optužio da se htio istaknuti u libijskom sukobu, ‘bocnuo’ je američkog predsjednika rekavši kako “svi znaju da mu akcija nije jača strana”, u razgovoru objavljenom u subotu na mreži iTELE.

“Ne želim polemizirati s Obamom, za kojega svi znaju da mu akcija nije jača strana”, izjavio je bivši francuski predsjednik u razgovoru vođenom u petak u Abidjanu.

“Obama je rekao: ‘U trenutku kada Bashar al-Assad upotrijebi kemijsko oružje, intervenirat ćemo’. Bashar al-Assad je upotrijebio kemijsko oružje, ali oni nisu intervenirali. Kada se odrede granice i kada se one prekorače, a ništa se ne poduzme, to nije dobar znak”, požalio se.

Ove su izjave bile odgovor na razgovor koji je u četvrtak objavio časopis The Atlantic u kojemu se Obama osvrnuo na okolnosti u kojima je koalicija predvođena Francuskom i Velikom Britanijom – koju je poslije zamijenio NATO – 2011. izvodila zračne napade u Libiji koji su omogućili rušenje režima Muammara Gaddafija. “Kada se zapitam zašto se to loše završilo, shvatim kako sam bio siguran da će Europljani – zbog blizine Libije – biti više uključeni” u libijski sukob, rekao je Obama u tom razgovoru, pozivajući na odgovornost Sarkozyja koji je “htio razglasiti svoje uspjehe u zračnoj kampanji, a mi smo bili ti koji smo uništili svu protuzračnu obranu”.

“Francuski zrakoplovi su prvi poletjeli libijskim nebom a Obama je nakon osam dana odlučio povući američku vojsku i smislio je tu famoznu teoriju ‘Vodstva iz pozadine’ (…) Znate, vodstvo iz pozadine, to ne postoji”, narugao se Sarkozy.

“Ili si vođa, ili nisi. Ako si vođa, vodiš operaciju”, dodao je, usporedivši s američkim predsjednikom njegovu tadašnju državnu tajnicu i aktualnu demokratsku kandidatkinju za Bijelu kuću Hillary Clinton koja je “bila odvažna, snažna i poduprla je našu intervenciju, kao uostalom i Cameron”.

I britanski premijer David Cameron je u razgovoru bio na meti kritike predsjednika Obame koji je ocijenio da je bio “rastresen” u praćenju libijskog sukoba.

You may also like