Sarkozy posjetio Putina i doživio kritike

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy našao se na udaru kritika zbog neslužbenog posjeta ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u njegovoj rezidenciji u blizini Moskve u četvrtak, gdje su obojica izrazili žaljenje zbog neslaganja svojih zemalja.

Pariz je kritičan prema ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji a francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da ne vidi ulogu za sirijskog predsjednika Bašara al Asada u budućoj političkoj tranziciji. Sakrozy, koji vodi konzervativnu Republikansku stranku i očekuje se da će se natjecati za predsjedničko mjesto na izborima 2017. doživio je kritike socijalističke vlade zbog tog posjeta.

Socijalistička vlada kaže da ne može zaobilaziti francusku vanjsku politiku, a parlamentarna skupina prijateljstva Francuska-Rusija smatra da paralelna diplomacija čini štete zemlji. “Nevjerojatno je da bivši šef države nema osjećaj za državništvo”, rekao je potpredsjednik te parlamentarne skupine prijateljstva Francois Michel-Lambert. Putin je izrazio zadovoljstvo što vidi Sarkozyja jer je “prošlo puno vremena” otkad su se zadnji put vidjeli.

Sarkozy je kazao da su unatoč neslaganjima između Francuske i Rusije on i Putin uvijek mogli naći zajednički jezik, te da je uvjeren da je Rusija potrebna cijelom svijetu. Naglasio je da ne treba izolirati Rusiju u vrijeme velikih izazova kakav je rat u Siriji.

You may also like

0 comments