Home Europska unija Sarkozy pod istragom zbog financiranja kampanje

Sarkozy pod istragom zbog financiranja kampanje

by Agencije

Bivši francuski konzervativni predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak je odveden na ispitivanje u sklopu istrage o skandalu oko financiranja njegove neuspješne kampanje 2012. za ponovni izbor na predsjedničku dužnost, potvrdili su svjedoci.

Sarkozy, čelnik oporbe desnog centra i potencijalni kandidat za predsjedničke izbore 2017. odvezen je u sjedište ureda tužitelja kako bi bio ispitan o tzv. aferi Bygmalion. On je opetovano opovrgnuo da je išta znao o lažnim fakturama za 18 milijuna eura korištenih u kampanji za organizaciju događaja, što znači da je njegova kampanja stajala dvostruko više od dopuštena limita.

Četvorica viših dužnosnika u kampanji 2012. podvrgnuta su službenoj istrazi, uvodu u moguće suđenje, zbog navodnog kršenja propisa koji reguliraju financiranje političkog djelovanja, među kojima su menadžer u kampanji i blagajnik. U knjizi objavljenoj prošli mjesec, Sarkozy je napisao: “Nema sumnje, teško je vjerovati, no zaklinjem se da je potpuna istina: Nisam ništa znao dok nije izbio skandal”, kazao je.

Suci imaju opciju istražiti Sarkozyija ili ga jednostavno proglasiti svjedokom u slučaju, kao što su to učinili prošli tjedan sa stranačkim čelnikom Jean-Françoisom Copeom.

Related Posts