SAP će doživjeti rast

Najveća europska softverska tvrtka SAP potvrdila je u utorak snažne poslovne rezultate u trećem tromjesečju, ističući da bi već u četvrtom tromjesečju mogla premašiti zacrtane godišnje ciljeve.

Iz SAP-a su potvrdili da im je operativna dobit bez jednokratnih stavki u trećem tromjesečju iznosila 1,62 milijarde eura, što znači da je na godišnjoj razini uvećana 19 posto. Prihodi su poskočili 17 posto, na 4,12 milijardi eura. Ako se isključe oscilacije valutnih tečajeva, porasli su 10 posto. U kompaniji očekuju da će u cijeloj 2015. godini ostvariti dobit od 5,6 do 5,9 milijardi eura, čime bi je povećali pet posto u odnosu na prošlu godinu. U segmentu ‘oblaka’ i softvera zacrtali su za ovu godinu povećanje prihoda od osam do deset posto ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva. Već u prvih devet mjeseci ove godine uvećani su 11 posto i iznosili su 11,85 milijardi eura.

“Nismo povisili ciljeve jer naš godišnji cilj i najveći dio godišnjeg operativnog plana tek trebaju odrediti rezultati u četvrtom tromjesečju”, kazao je izvršni direktor Bill McDermott. “No, optimisti smo, nedvojbeno imamo priliku premašiti zacrtani cilj i zato to ponavljamo”, rekao je McDermott novinarima nakon objave tromjesečnog izvješća.

Zadnje tromjesečje tradicionalno je najsnažnije razdoblje za tu softversku tvrtku jer tada kompanije obnavljaju softverske licence. Iz brokerske tvrtke Berenberg nedavno su pak upozorili da bi se s obzirom na aktualnu ekonomsku neizvjesnost taj faktor mogao pokazati kolebljivim. SAP je specijaliziran za poslovne aplikacije a njegovi su klijenti brojne velike svjetske multinacionalne kompanije. Fokusirani su na pružanje podrške kompanijama u geografski razgranatim poslovima a višegodišnji ugovori s klijentima štite ih od kratkoročnih makroekonomskih previranja.

You may also like