Santos: Primirje s FARC-om traje do kraja listopada

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos u utorak je rekao da primirje s pobunjenicima FARC-a koje je dogovoreno 25. kolovoza završava 31. listopada, te da obje strane pokušavaju naći rješenje za sukob koji traje pola stoljeća, nakon što su glasači na referendumu odbacili mirovni sporazum.

“Bilateralno primirje.. traje do 31. listopada”, rekao je Santos u televizijskom obraćanju iz predsjedničke palače. “Nadam se da možemo ići naprijed…kako bi konkretizirali odredbe i sporazume koji će nam omogućiti da okončamo taj sukob”, rekao je Santos.

On je to izjavio dan nakon što je objavljeno da se pokreću novi pregovori s marksističkom gerilom FARC-a “kako bi se došlo do sporazuma i do ispunjavanja sna čitave Kolumbije o okončanju rata”, nakon što je mirovni sporazum odbačen na referendumu u nedjelju.

Santos bi se u srijedu, iza zatvorenih vrata, trebao sastati odvojeno sa svojim prethodnicima Alvarom Uribeom i Andresom Patranom koji su vodili kampanju protiv sporazuma. Cilj tih sastanaka je “konstruktivni dijalog u cilju postizanja mira”.

Uribe ne želi da se pobunjenicima, a što je navedeno u mirovnom sporazumu, jamče mjesta u Kongresu niti da njihovi vođe dobiju imunitet i budu pušteni iz zatvora. Stoga on i njegovi pristaše – protivnici mirovnog sporazuma – žele da se o njegovim odredbama ponovno pregovara.

Primirje je dogovoreno 25. kolovoza i stupilo je na snagu četiri dana kasnije, te otad nije zabilježen nijedan incident. Potom je, nakon četiri godine pregovora, potpisan mirovni sporazum 26. rujna, ali su ga da bi stupio na snagu morali odobriti građani na referendumu koji su ga odbacili s 50,21 posto naspram 49,78 posto.

You may also like

0 comments