Santini: SDP je suspendirao kapitalizam u nas

Danas u 18.45 predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavit će nadnevak parlamentarnih izbora čime će službeno započeti predizborna kampanja. Dvije velike koalicije, prema najnovijim istraživanjima agencija bliže se jedna drugoj. Stručnjaci su suglasni kako će po prvi puta, ispod populističke retorike, prevladavati gospodarske teme.

Prilika je to za svojevrsnu usporedbu gospodarskih programa dvije velike koalicije sa uglednim sveučilišnim profesorom Gustom Santinijem, sve u svjetlu prošlotjednog predstavljanja programa Domovinske koalicije, dok u isto vrijeme Ranko Ostojić u jučerašnjoj emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 priznaje kako je njihova koalicija koalicija kontinuiteta, a da konkretnog gospodarskog programa za ove izbore nemaju. “Program HDZ-a je označio ciljeve. Ako se ne zna kako je došlo do postavljanja ciljeva, a neka analiza stanja nije objavljena, možemo reći kako govorimo o željama hrvatske politike od uspostave Lijepe naše koji se nisu ostvarili. Takav program ne može dobiti prolaznu ocjenu“, rekao je Santini.

Međutim, kako je izborni proces svojevrsno natjecanje programa, ili bi trebao biti, valja usporediti program sa glavnom konkurencijom. “SDP-ov Plan 21 nužno moramo sučeliti sa rezultatima te utvrditi kako nikakvog rezultata nije bilo. Nisu provedene reforme, a nisu provedeni niti iskoraci i obećanja koja ne Kukuriku koalicija dala. Oni su svjesni kako nisu napravili ništa i kako nisu sposobni dinamizirati gospodarski razvoj, ne obećavaju ništa. Ono malo razvoja koje nam se dogodilo, dogodilo se bez njihova upravljanja i zato oni sada žele sve prepustiti stihiji“, objašnjava Santini.

Slijede nam i posljedice njihovih predizbornih proračunskih kalkulacija.  “Švicarski franak neće proći nevino. Kapitalistički način privređivanja identificira ugovor kao svetinju kao i privatno vlasništvo. Oni su najnovijim odlukama u Hrvatskoj suspendirali kapitalizam. Slijedi nam smanjenje kreditnog rejtinga. Naime, banke će sa majkama početi poslovati u kunama što će tražiti puštanje deviznih rezervi iz HNB-a što će dovesti do pada kreditnog rejtinga Hrvatske. Ovo smanjivanje kreditnog poslovanja u trenutku kada Hrvatskoj treba kreditna ekspanzija je besmislena. Komentari Europske komisije nakon izbora ići će u tom smjeru“, zaključuje Santini.

You may also like