Sankcije Sjevernom toku 2 izazov za odnose SAD-EU

Poručio Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako je odlučio ukinuti sankcije protiv tvrtke koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2, jer je projekt pri kraju te bi nastavak sankcija mogao naštetiti američkim odnosima s Europom.

Biden, koji idućeg mjeseca planira svoj prvi posjet Europi i prvi sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je novinarima da se protivi novom plinovodu od početka njegove izgradnje, no odlučio je odbaciti sankcije jer je plinovod “gotovo u potpunosti dovršen” prije nego je on stupio na dužnost u siječnju.

“Budući da je gotovo u potpunosti dovršen (…) smatram da bi bilo kontraproduktivno za odnose s Europom da nastavimo sa sankcijama”, odgovorio je Biden na pitanje zašto dozvoljava Njemačkoj i Rusiji da dovrše projekt.

Američki predsjednik, koji se zalaže za izgradnju jedinstvenog fronta i protiv Rusije i protiv Kine, brzo je krenuo u popravak veza s Njemačkom i drugim ključnim europskim saveznicima koje je izmorila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, piše Reuters.

Prošlog tjedna američko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se Nord Stream 2, njemačka projektna tvrtka koja stoji iza ruskog plinovoda koji vodi do Njemačke, te njegov izvršni direktor, ujedno i Putinov saveznik, Matthias Warnig, bavio aktivnostima koje jesu za sankcije, no da ih je odlučilo ukinuti zbog, kako je navelo, pitanja nacionalne sigurnosti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da očekuje daljnje razgovore sa SAD-om o projektu Sjeverni tok 2 nakon ukidanja sankcija.

Gazprom i njegovi zapadni partneri pokušavaju što brže dovršiti izgradnju plinovoda za slanje ruskog prirodnog plina ispod Baltičkog mora u Europu. Projekt, koji je sada završen oko 95 posto, zaobići će Ukrajinu, ostavljajući je bez unosnih tranzitnih pristojbi i potencijalno podrivajući njezinu borbu protiv ruske agresije, ocjenjuje Reuters.

You may also like