Sankcije neće zaustaviti tursku ofenzivu

Turski MVP
Međunarodne “sankcije ili prijetnje sankcijama” neće prisiliti Tursku da zaustavi svoju ofenzivu na sjeveru Sirije, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu u ponedjeljak.

Turska je izazvala međunarodne kritike napadom na kurdske snage na sjeveru Sirije, koje okrivljuje za terorističke akcije na svojem teritoriju. Države članice EU-a suspendirale su prodaju oružja Turskoj, a SAD je uveo sankcije koje mogu biti ukinute ako se borbe zaustave. Turska je prošli tjedan dogovorila sa SAD-om prekid vatre od 120 sati kako bi se borci kurdskih Postrojbi narodne zaštite (YPG) povukli iz “sigurne zone” koju Ankara želi uspostaviti.

Dodao je da će Turska zaustaviti ofenzivu samo “kada svi teroristi odu” iz tog područja, a “Sirijci budu oslobođeni od tiranije YPG-a i prijetnje Islamske države”. Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, do sada je poginulo 120 civila, dok je Cavusoglu u izjavi u Istanbulu rekao da ih je poginulo 20.

Sirijski Kurdi izrazili su svoje nezadovoljstvo povlačenjem američke vojske sa sjeveroistoka Sirije gađajući ih krumpirima. Videosnimka objavljena u kurdskim medijima pokazuje kako Kurdi bacaju krumpire na američki konvoj koji prolazi područjem u gradu Kamišli. Prošlo je gotovo dva tjedna otkad je Turska započela veliku ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, dodavši kako su joj meta militanti Islamske države i kurdske snage YPG-a.

Predsjednik Donald Trump ranije je naredio američko povlačenje s tog područja, čime je praktički Turskoj dao zeleno svjetlo za ulazak u Siriju. Kurdski izvori prenose kako je napadnuti konvoj prešao granični prijelaz Sahela i ušao u sjevernu iračku provinciju Dohuk. Kurdi dodaju kako je u nedjelju viđeno više od stotinu američkih vozila koji su krenuli prema Dohuku.

Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je objavio da će se sa sjevera Sirije povući gotovo tisuću američkih vojnika. U međuvremenu je tursku ofenzivu u ponedjeljak kritizirala i Rusija, dan prije no što će se u Sočiju sastati ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.

Njihov susret događa se u vrijeme petodnevnog primirja koje je s Erdoganom dogovorio američki potpredsjednik Mike Pence kako bi se omogućilo povlačenje kurdskim snagama. Rusija, najveći vojni saveznik Sirije, tradicionalno se protivi operacijama na njezinom suverenom teritoriju. No iako u sirijskom sukobu podržavaju sukobljene strane, Moskva i Ankara prošle su godine stvorile čvrsto savezništvo.

Zajedno su podržale sigurne zone za civile, a Turska je kupila moćni ruski proturaketni sustav S-400.

You may also like

0 comments