Sankcije Iranu podigle cijenu nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, poduprte očekivanjima da će američke sankcije smanjiti iranski izvoz nafte, koja su zasjenila zabrinutost za svjetsku trgovinu zbog sukoba SAD-a i njegovih partnera.
Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla je 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,70 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 43 centa i njime se trgovalo po 65,85 dolara.

SAD je početkom kolovoza ponovo uveo sankcije Irane koje su u prvoj fazi obuhvatile financijski sektor a od studenog na udar će doći i naftni sektor.

Još nije jasno u kojoj će mjeri sankcije utjecati na trgovinu naftom.

U francuskoj banci BNP Paribas procjenjuju da će proizvodnja nafte Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), čija je članica Iran, pasti s prosječnih 32,1 milijun barela dnevno u 2018. na 31,7 milijuna barela dnevno u 2019. godini. “Cijene podupire mogućnost smanjene opskrbe iz Irana”, navode analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima.

Većina europskih energetskih tvrtki vjerojatno će poštovati američke sankcije ali Kina je naznačila da će nastaviti kupovati iransku naftu. Washington je jučer ponudio 11 milijuna barela sirove nafte iz strateških rezervi, s terminima isporuke od 1. listopada do 30. studenog, kako bi se pokrila eventualna nestašica povezana s očekivanim smanjenjem iranskog izvoza.

Očekivanja sankcija Iranu zasjenila su danas trgovinski sukob SAD-a i Kine, koji bi mogao ugroziti svjetski gospodarski rast a time i potrošnju industrijskih sirovina. “Treba jasno reći da su trgovinski ratovi, osobito između dva najveća svjetska gospodarstava, opasne igre koje će u konačnici utjecati na potražnju za naftom, a time i na cijene nafte”, upozorio je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Kineska delegacija doputovat će ovog tjedna u Washington radi razgovora o rješenju trgovinskog spora, ali američki predsjednik Donald Trump jučer je za Reuters izjavio da ne očekuje veliki napredak i da za rješavanje nesuglasica “treba vremena”. Zbog blagdana u muslimanskom svijetu OPEC jutros nije objavio kolika je u ponedjeljak bila cijena barela referentne košarice njegove nafte. U petak iznosila je 70,27 dolara.

You may also like