Sankcije iranskom naftnom sektoru podigle cijenu nafte

Cijene nafte ponovo su u srijedu na međunarodnim tržištima prekoračile razinu od 76 dolara u očekivanju stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,26 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,43 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 66,43 dolara.

Nove američke sankcije Iranu stupaju na snagu 4. studenog i Washington je kupcima iranske nafte jasno dao do znanja da od njih očekuje obustavu uvoza. U rujnu su veliki azijski kupci, poput Kine, Japana i Južne Koreje, smanjili uvoz iranske nafte na najnižu razinu u tri i pol godine, pokazali su službeni i podaci o isporukama. Raspoloženje tržišta poduprla su danas i tržišta dionica, koja su porasla s najniže razine u 20 mjeseci nakon najava iz Kine da će poduprijeti svoja tržišta. “Argumenti u prilog rastu cijena nafte i dalje su fokusirani na sankcije Iranu, koje bi trebale biti uvedene početkom studenog, te na kontinuirani pad proizvodnje u Venezueli”, tumači William O’Loughlin iz Rivkin Securitiesa.

U listopadu su cijene nafte padale pod utjecajem silaznog trenda na svjetskim financijskim tržištima koja je poljuljao trgovinski rat dva vodeća svjetska gospodarstva, Sjedinjenih Država i Kine. SAD je već uveo carine na kinesku robu vrijednu 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila nametima na američku robu vrijednu 110 milijardi dolara. Globalna se opskrba u međuvremenu povećava i tri vodeća svjetska proizvođača, Rusija, Saudijska Arabija i Sjedinjene Države crpile su u rujnu 33 milijuna barela dnevno, pokazuju podaci Refinitiva. To je 10 milijuna barela dnevno više nego na početku desetljeća.

Rastu i zalihe, kao što pokazuje i jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 5,7 milijuna barela, više no što su analitičari očekivali. Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.  Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 75,51 dolar, te je pala za 56 centi u odnosu na prethodni trgovinski radni dan.

You may also like

0 comments