Cijene kineskih dionica past će dodatnih 14 posto u iduća tri tjedna, procjenjuje Tom DeMark, analitičar koji je predvidio propast šangajskog Composite Indeksa 2013. DeMark kaže da kinesko tržište pokazuje osobine kakve su viđene prilikom kraha američke burze 1929.

Ključni dionički indeks past će na 3200 bodova, nakon što je u ponedjeljak pao 8,5 posto, na 3725,56 bodova u najgoroj rasprodaji u osam godine, rekao je DeMark u ponedjeljak. To bi produbilo pad s razine dosegnute 12. lipnja na 38 posto. Kineski indeks od ožujka ponavlja trend Dow Jones Industrial Averagea iz 1929., koji je tada u kratkom razdoblju izgubio 48 posto vrijednosti, upozorio je DeMark u telefonskom razgovoru za Bloomberg, a prenosi BankaMagazin.

Rasprodaja je u ponedjeljak krenula nakon objave vladinih mjera za jačanje tržišta, uključujući i zabranu prodaje velikim dioničarima, čime je zaustavljen negativan trend tijekom kojeg je u manje od mjesec dana tržišna vrijednost smanjena za 4 bilijuna dolara. Iako je kineski regulator tržišta kapitala opovrgao da je izgubio političku podršku za svoje mjere, među ulagačima raste zabrinutost zbog neuobičajenih interventnih mjera kojima se nastoji održati vrijednost dionica koja nije održiva zbog usporavanja kineskog gospodarstva. “Ne možete upravljati tržištem. Njime upravljaju fundamenti”, rekao je šezdesetosmogodišnji DeMark koji već 40 godina razvija indikatore za prepoznavanje prekretnica na tržištima.

Rekao je da ga euforija i panika na kineskom tržištu podsjećaju na američko tržište krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. Prije izbijanja krize 1929. indeks Dow Jones Industrial Average rastao je pet godina za redom. U tom je razdoblju porastao više od 200 posto, a vrhunac je dosegnuo u rujnu 1929. A onda se strmoglavio za više od 50 posto u manje od ti mjeseca.

Related Posts