Home Hrvatska Sanader ipak ostaje u zatvoru, najavljuje ustavnu tužbu

Sanader ipak ostaje u zatvoru, najavljuje ustavnu tužbu

by admin

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je u srijedu prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera za ukidanjem istražnog zatvora i njegovim puštanjem da se brani sa slobode, na što su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu. 

Vijeće je takvu odluku donijelo rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati, kao što se i u praksi Vrhovnog suda u istražni zatvor ne može uračunavati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru, rekao je novinarima glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Podsjetio je da je Sanader u istražnom zatvoru, vezano uz predmete Ina-Mol i Hypo banka, te Fimi medija, ukupno proveo dvije godine i mjesec dana. “U konkretnom slučaju radi se o takvom kaznenom djelu za koji je maksimalan istražni zatvor dvije godine. No, tu još postoji tzv. pravna  računica, obzirom da je u ovom predmetu istraga bila produljena za šest mjeseci, a donijeta je i nepravomoćna sudska presuda, onda se ti rokovi produljuju i u konkretnom slučaju mogu trajati maksimalno tri godine”, rekao je Devčić. Sanaderova obrana nema pravo žalbe protiv tog rješenja.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković izrazili su nezadovoljstvo odlukom Izvanraspravnog vijeća i najavili ustavnu tužbu. “Smatramo da se mogu zbrajati osnovi izdržavanja zatvorske kazne i istražnog zatvora. Držimo i da je tužiteljstvo od početka svjesno krenulo u paralelne postupke – trebao se voditi jedinstveni postupak protiv Sanadera, a ne šest odvojenih istraga. To je učinjeno upravo kako bi došlo do sadašnje situacije da Sanader bude lišavan slobode po pojedinim predmetima i različitim osnovama, pa mu onda iz formalnih razloga odbiju zahtjev. Zato ćemo ići na Ustavni sud”, kazao je Prodanović.

Sloković smatra da na taj način Sanader može biti npr. i pet godina u zatvoru, čime bi se bitno premašili rokovi obaveznog trajanja istražnog zatvora. “Držimo da je to kršenje njegovih  temeljnih ljudskih prava. Ako niti u jednom predmetu nema pravomoćne presude, a trenutno ih nema, nakon proteka zakonskog roka od oko tri godine Sanader treba biti na slobodi”, kazala je.

Prodanović je upozorio da je Sanader toliko vremena lišen slobode i bez ekstradicijskog pritvora. Zadovoljstvo odlukom izrazio je zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj čiji se ured protivio zahtjevu obrane za ukidanjem istražnog zatvora, jer su to smatrali neosnovanim. “Predložili smo da se taj prijedlog odbije, a sud je to prihvatio i donio odluku za koju smatramo da je u potpunosti utemeljena na zakonu i stanju u predmetu”, kazao je Tolnaj.

Related Posts