Samsung raste, Yahoo opada

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics izvijestila je u četvrtak da u prvom ovogodišnjem tromjesečju očekuje porast operativne dobiti za 10 posto, a svoje ranije procjene poboljšala je zahvaljujući snažnoj prodaji svoj najnovijeg modela telefona Galaxy S7. 

Taj najveći svjetski proizvođač pametnih telefona procjenjuje da će operativna dobit za razdoblje od siječnja do kraja ožujka iznositi 6.600 milijardi korejskih wona ili 5,6 milijardi dolara, naprema 6.000 milijarde wona u istom tromjesečju 2015. godine. Poboljšana procjena uslijedila je nakon izvješća o snažnoj prodaji najnovijeg modela pametnog telefona Galaxy S7. Samsung tako očekuje porast ukupne prodaje za 4 posto, na 49.000 milijardi wona.

Kompanija će objaviti potpune rezultate za prvo tromjesečje kasnije tijekom mjeseca. Ako ispuni svoje ciljeve, to će označiti preokret poslovanja u odnosu na pad zarade u zadnjem tromjesečju prošle godine. Tada je snažna konkurencija jeftinijih kineskih konkurenata kao što su Xiaomi i Huawei u segmentu jeftinijih modela, ali i Applea u segmentu skupih uređaja, pritisnula prodaju pametnih telefona Samsunga.

Yahoo očekuje u ovoj godini oštar pad prihoda i zarade u odnosu na 2015., objavila je internetska stranica Re/code, pozivajući se na dokument te internetske kompanije. Prema pisanju, Yahoo očekuje u 2016. pad prihoda za gotovo 15 posto na 3,5 milijarde dolara, a zarade prije amortizacije, poreza i amortizacije za više od 20 posto, na 750 milijuna dolara. Financijska situacija te internetske kompanije postaje “sve strašnija”, navodi Re/code, pozivajući se na stranice dokumenta koji su bankari davali potencijalnim kupcima Yahooa. Yahoo također očekuje da će se do kraja 2016. broj zaposlenih smanjiti na oko 9.000, s 10.500 u prošloj godini.

Ta posrnula internetska kompanija pokrenula je u veljači aukciju svog temeljnog poslovanja, nakon što je odgodila planove o izdvajanju svojeg udjela u kinesko, e-trgovinskom divu Alibaba Group Holdingu. Yahoo je odredio 11. travnja kao krajni rok za slanje preliminarnih ponuda za preuzimanje njezina poslovanje vezanog uz internet i udjele u imovini u Aziji. Od ponuditelja Yahoo traži pojedinosti o financiranju, uvjetima preuzimanja ili odobrenjima koja će se morati ishoditi te koje su ključne pretpostavke odluke potencijalnih ponuditelja da krenu u taj posao.

You may also like

0 comments