Home Geopolitika Samoubilački napad na šijitsku džamiju u Jemenu

Samoubilački napad na šijitsku džamiju u Jemenu

by Agencije

Najmanje 20 osoba je ubijeno i još 50 ranjeno u srijedu u dva samoubilačka napada na šijitsku džamiju u Sani, naveo je medicinski izvor. Jedan muškarac s eksplozivnim pojasom izazvao je eksploziju među vjernicima koji su predvečer izlazili iz džamije, rekli su stanovnici.

Dok su ljudi požuriti na mjesta napada pomoći žrtvama, druga osoba je izazvala eksploziju autobombe, prema istim izvorima. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali čini se da iza njega stoji džihadistička skupina Islamska država (IS). Ta ultraradikalna organizacija je izvela 21. ožujka svoje prve atentate u Jemenu na nekoliko nekoliko šijitskih džamija u kojima je poginulo 142 osoba.

Od tada IS izvodi napade na šijitske džamije, poput 29. srpnja, kada su 4 osobe smrtno stradale u Sani u sličnom napadu. Organizacija Islamska država koja bjesni u nekoliko arapskih zemalja, posebice Siriji i u Iraku, šijite smatra nevjernicima. Glavni grad Sanu kontroliraju šijitski pobunjenici Houthi, koji su nakon ofenzive pokrenute u srpnju 2014. zauzeli velika područja u Jemenu. Od sredine srpnja vladine snage i njihovi saveznici su povratile pet pokrajina na jugu zemlje od pobunjenika.

Protiv Houthija je krajem ožujka pokrenuta arapska zračna kampanja koju vodi Saudijska Arabija kao podršku “legitimnoj vlasti” predsjednika Abd Rabbo Mansour Hadija koji je pobjegao iz zemlje pred napredovanjem pobunjenika u Saudijsku Arabiju.

Related Posts