Sami se pomilovali, ali ipak osuđeni

Gotovo polovica zastupnika u parlamentu Vanuatua koji su se sami pomilovali u korupcijskoj aferi, u četvrtak su osuđeni na zatvorske kazne do četiri godine, pišu tamošnja glasila.

Četrnaestero zastupnika, među kojima potpredsjednik vlade i zastupnik Moana Carcasses i predsjednik parlamenta Marcellino Pipite, osuđeni su na Vrhovnom sud u Port Vili, prijestolnici zemlje, izvijestili su televizija ABC i radio RNZI. Parlament broji 33 zastupnika.

Afera koja puni novinske stupce na tom malenom melanezijskom otočju, počela je 9. listopada kada su zastupnici proglašeni krivima za korupciju pošto su lani od članova oporbe primili mito u vrijednosti 35 milijuna vata (280.000 eura).

Iskoristivši odlazak predsjednika Baldwina Lonsdalea u inozemstvo, Marcellino Pipite je potpisao odluke o pomilovanju rekavši kako po ustavu ima ovlasti predsjednika države kada ovaj nije u zemlji. Istaknuo je da radi u državnom interesu.

Predsjednik Lonsdale je po povratku poništio te odluke i obećao da će “uvesti reda” u toj južnopacifičkoj zemlji poznatoj po svojoj političkoj nestabilnosti. Većina zastupnika je bila uhićena a Pipiteove odluke su ocijenjene neustavnim. Vanuatu, zemlja na 80 otoka, jedna od najsiromašnijih u svijetu, teško se oporavlja od uragana Pama koji je u ožujku uništio ljetinu, mnog kuće i onečistio zalihe vode.

You may also like