Salvini smanjio azilantska prava

Talijanska vlada donijela je zakon koji smanjuje azilantska prava i predviđa znatnije izdvajanje novca za policiju radi jačanja sigurnosti u zemlji, prenosi u četvrtak Reuters i dodaje da je ministar unutarnjih poslova i vođa desne Lige Matteo Salvini ostvario svoju prvu zakonodavnu pobjedu.
Novi zakon, s potporom 396 zastupnika i 99 protiv, uklanja humanitarne razloge za odobravanje zaštite za izbjeglice – azil koji nije vezan uz politički progon ili rat. Zakonom se istovremeno predviđa izdvajanje milijuna eura za policiju i borbu protiv mafije. “Voljan sam primiti žene i djecu koja bježe pred ratom (…) ali ostale ne”, kazao je Salvini.

Italija će i dalje odobravati azil ratnim izbjeglicama ili žrtvama političkog progona, ali neće više odobravati “humanitarni” azil ljudima koji imaju “ozbiljne razloge” za bijeg iz svoje zemlje, primjerice homoseksualcima koji zbog strogih zakona napuštaju Afriku.

Prošle je godine na temelju “humanitarne zaštite” azil dobilo više od 20.000 ljudi ili 25 posto svih primatelja azila. Deseci tisuća ostalih koji su azil dobili prethodnih godina najvjerojatnije će izgubiti status nakon što im isteknu dokumenti.

Ponajviše zahvaljujući strogom pristupu pitanju ilegalne imigracije, Liga je, nakon što je na izborima u ožujku osvojila 17 posto glasova, udvostručila popularnost, premašivši svog koalicijskog partnera Pokret pet zvijezda. Liga sada uživa potporu 34 posto biračkog tijela, a Pokret pet zvijezda 25 posto, pokazalo je najnovije istraživanje Noto Sondaggi.

 

You may also like