Salah Abdeslam prošao kontrolu u Austriji

Salah Abdeslam, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog sumnje da je imao ključnu ulogu u atentatima u Parizu, prošao je rutinsku kontrolu 9. rujna u Austriji, navelo je u utorak ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču. Identitet tog Francuza provjeren je tijekom rutinske kontrole u Gornjoj Austriji nakon što je prešao granicu iz Njemačke u društvu s dvojicom muškaraca, naveo je taj izvor.

Sva trojica su rekli da žele provesti tjedan dana odmora u Austriji i nastavili su put pošto tada nisu bili traženi, precizira ministarstvo u priopćenju. Imena dvojice drugih osoba do sada nisu spominjana u vezi s atentatima, naglašava se. “Istragama bi se trebalo odrediti gdje je boravio osumnjičeni i koja mu je bila svrha boravka”, navodi ministarstvo koje precizira da usko surađuje s francuskim vlastima.

Ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner je potvrdila za državni radio Oe1 da je Salah Abdeslam ušao u zemlju preko granice s Njemačkom kako bi proveo praznike u Beču i dodala da nemaju više informacija te da traju istrage.

U Austriji, koja ima 8,5 milijuna stanovnika, postoje radikalne islamističke sredine, uglavnom u Beču, a zemlja je prokrenula potragu za 43 osobe osumnjičene za veze s džihadizmom. Ukupno je oko 250 osumnjičenih napustilo zemlju i otišlo u Siriju i Irak, od kojih je 40 poginulo a 70 se vratilo. Austrija je jedna od glavnih zemalja prijelaza središnjom Europom za izbjeglice s Bliskog istoka koji se kreću preko Balkana.

You may also like