Salah Abdeslam izručen Francuskoj

Belgijsko savezno tužiteljstvo objavilo je u srijedu izručenje Francuskoj Salaha Abdeslama, ključnog osumnjičenika za terorističke napade u Parizu, povezanog s počiniteljima napada u Bruxellesu.

“U okviru dosjea povezanog s napadima u Parizu 13. studenoga 2015., Salah Abdeslam izručen je jutros francuskim vlastima (u skladu s europskim uhidbenim nalogom izdanim na njegovo ime 19. ožujka 2016. u Francuskoj)”, priopćilo je savezno tužiteljstvo. Savezno tužiteljstvo objavilo je da neće objaviti “nikakvu dodatnu informaciju glede vremena i okolnosti tog izručenja”, izvedenog u diskreciji.

Salah Abdeslam uhićen je u Molenbeeku, briselskoj četvrti, 18. ožujka nakon četiri mjeseca potrage poslije napada 13. studenoga u Parizu. Abdeslam je “željan izjasniti se”, rekao je njegov novi francuski odvjetnik Frank Berton. “Željan je izjasniti se”, povjerio je Berton na Internet stranici francuskog regionalnog dnevnika La Voix du Nord (glas sjevera).

Abdeslam je jedini preživjeli među džihadističkim napadačima koji su usmrtili 130 osoba u Parizu i predgrađu. Prema uhidbenom nalogu “Salah Abdeslam predan je jutros francuskim vlastima”, objavilo je belgijsko savezno tužiteljstvo. Tužitelj Francois Molins potvrdio je u priopćenju Abdeslamov dolazak u Francusku. “Tijekom dana predstavit će ga se istražnim sucima zbog ispitivanja”.

Francuski sudac optužio je u srijedu Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog džihadista koji je sudjelovao u napadima 13. studenoga u Parizu kada je ubijeno 130 osoba, za teroristička ubojstva.

Tijekom prvog iskaza u pariškoj palači pravde Salah Abdeslam je antiteroristiičkom sucu rekao da će se izjasniti kasnije, rekao je njegov francuski odvjetnik Frank Berton koji je precizirao da će biti ispitan 20. svibnja . “U okviru slučaja povezanog s napadima u Parizu 13. studenoga 2015., Salah Abdeslam izručen je u srijedu ujutro francuskim vlastima (u skladu s europskim uhidbenim nalogom izdanim na njegovo ime 19. ožujka 2016. u Francuskoj)”, priopćilo je savezno tužiteljstvo.

Salah Abdeslam uhićen je u Molenbeeku, bruxellskoj četvrti, 18. ožujka nakon četiri mjeseca potrage poslije napada 13. studenoga u Parizu. Prema uhidbenom nalogu “Salah Abdeslam predan je jutros francuskim vlastima”, objavilo je belgijsko savezno tužiteljstvo. Abdeslam je prebačen zračnim putem u pratnji GIGN-a, elitne jednice francuske žandarmerije.

Pariški sudac ga je optužio za ubojstvo i sudjelovanje u ubojstvu terorističkog obilježja, posjedovanje i upotrebu oružja i eksploziva i otmicu u dvorani Bataclan. Abdeslam je u pritvoru u Fleury-Merogisu, južno od Pariza u najvećem europskom zatvoru, 30-ak km od Pariza.

You may also like