SAD zatvorio palestinsku misiju u Washingtonu

Sjedinjene Države odlučile su zatvoriti palestinsku misiju u Washingtonu u zadnjem koraku predsjednika Donalda Trumpa protiv Palestinaca, rekao je palestinski dužnosnik u ponedjeljak, ocijenivši to “opasnom eskalacijom”.
Zatvaranje se događa u trenutku u kojemu Trump nastoji prisiliti palestinsko vodstvo, koje je prekinulo kontakt s Bijelom kućom, na pregovore dok njegov tim nastoji provesti plan za mir na Bliskom istoku – što on naziva “ultimativnim dogovorom”.

SAD je također ljutit zbog palestinskog pokušaja da se istraži odgovornost Izraela za ratne zločine na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Palestinski dužnosnici rekli su da je razlog zatvaranja misije njihova kampanja na ICC-u. “Američki dužnosnik obavijestio nas je o njihovoj odluci da se zatvori palestinska misija u SAD-u”, ustvrdio je u izjavi glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erekat.

“Ovo je još jedna potvrda politike Trumpove administracije da se kolektivno kazni palestinski narod, uključujući i rezanjem novčane pomoći za humanitarne službe, zdravlje i obrazovanje”, kazao je.

U skladu s američkim zakonom, dozvola da PLO održava misiju u Washingtonu mora se obnoviti svakih šest mjeseci. Američki dužnosnici rekli su da palestinski vođe krše dogovor nastojanjem da izraelski dužnosnici budu procesuirani pred Međunarodnim kaznenim sudom. SAD je već u studenome zaprijetio zatvaranjem misije.

Odluka da se misija zatvori dolazi upravo uoči 25. godišnjice prvog sporazuma iz Osla 13. rujna, zapečaćenog rukovanjem na travnjaku Bijele kuće koji je trebao voditi miru izraelsko-palestinskom primirju.

You may also like