SAD vodeći po proizvodnji nafte

Prema rezultatima 2014. SAD je, pretekavši Rusiju, zauzeo prvo mjesto po proizvodnji nafte. Ovo je zaključak srednjoročne prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) koja se odnosi na razdoblje do 2020. godine.
Za godinu dana SAD je proizvodnju nafte povećao za 1,5 milijuna barela dnevno i dostigle 11,81 milijuna, dok je isti pokazatelj u Rusiji za ovo razdoblje porastao za 50 000 barela dnevno i dosegao 10,95 milijuna, prenosi list Vedomosti. Saudijska Arabija kao i ranije zauzima treće mjesto. Radi se o tome da IEA ne uračunava plinski kondenzat, koji čini oko 15% ukupne proizvodnje zemalja OPEC-a, zahvaljujući kojem je Saudijska Arabija najveći proizvođač tekućih fosilnih goriva na svijetu.

U narednom razdoblju uvećavat će se prednost Amerike u odnosu na ostale proizvođače, previđa IEA. Proizvodnja u SAD-u uvećava se na račun eksploatacije nafte iz uljnog škriljca: dok je prošle godine ova proizvoda davala prosječno 3,6 milijuna barela dnevno, do 2020. će ona dostići 5,2 milijuna, prema procjeni agencije.

Jedinu opasnost mogla bi predstavljati visoka zaduženost američkih naftnih kompanija, koje su opterećene kreditima, što bi im moglo ograničiti pristup financijskim resursima, navodi se u izvješću Međunarodne agencije za energetiku.

You may also like