SAD uveo carinu za kineski aluminij

Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump uveo je carinski namet u iznosu od 10 posto na aluminij koji se uvozi iz Kanade, a njegov se potez smatra odgovorom na porast uvoza iz susjedne države.

Trump je već 2018. povećao carinske namete na kanadski čelik i aluminij, no prošle ih je godine odlučio privremeno obustaviti. U govoru održanom u četvrtak u tvornici u Ohiju u kojoj je objelodanio svoju odluku, Trump je Kanadu optužio da “iskorištava” Sjedinjene Države.U priopćenju Ureda američkog trgovinskog predstavnika stoji da je uvoz iz Kanade “nadrastao povijesne razine”, čime se opravdava potez koji je bio u pripremi od lipnja prošle godine.

Mjera je uslijedila samo pet tjedana nakon stupanja na snagu novoga sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (USMCA) između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država. Trump se svim snagama zalagao za taj sporazum koji je zamijenio Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994.

Trump je pred novim izborima koji će se održati u studenome te zasad ne stoji dobro u ključnim anketama u mnogim saveznim državama, uključujući i one industrijski jake. U govoru održanom u Ohiju obećao je da će, ako bude ponovno izabran za predsjednika, iskoristiti povećanje carinskih pristojbi da bi vratio radna mjesta u SAD. Pritom je vanjskotrgovinske partnere optužio da iz SAD-a odvlače tvornice.

Zamjenica kanadskog premijera Chrystia Freeland u četvrtak je najavila da službena Ottawa kani uvesti jednake carinske tarife prema Americi u znak odmazde zbog Trumpove odluke o uvođenju carine na kanadski aluminij.

Poslovne aktivnosti u Kini brzo su se oporavile od početka zdravstvene krize koja se odnosi na koronavirus, izjavio je u četvrtak glavni izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser.

Između travnja i lipnja, kineske su narudžbe porasle za 6% u odnosu na godinu ranije. Sve ostale regije u kojima Siemens posluje, osim Njemačke, u istom su razdoblju zabilježile pad broja narudžbi.

You may also like

0 comments