Home Geopolitika SAD ukinuo sankcije dijelu ruske vojne industrije, zašto?

SAD ukinuo sankcije dijelu ruske vojne industrije, zašto?

by Energypress.net

Sjedinjene Države neočekivano su ublažile sankcije protiv ruske državne korporacije za izvoz oružja Rosoboroneksporta, no ne kako bi olakšale život ruskim proizvođačima oružja. Čini se da Washington želi saznati jesu li Rusi stvorili digitalnu kameru za izviđanje koja je bolja od američkih ekvivalenata. Amerikanci su unijeli neke izmjene na listu sankcija kako bi mogli naručiti rusku tehnologiju.

Informacija o uvođenju tehničkih promjena na listu sankcija protiv Rusije pojavila se na stranicama saveznog registra 14. prosinca – serija senzora OSDCAM4060 koji se koriste za zračni nadzor i fotografiju iz zraka uklonjena je s liste.

Kako je RBTH izvijestio 15. prosinca, dužnosnik iz Washingtona ovu je odluku objasnio rekavši da će kupnja opreme “omogućiti Sjedinjenim Državama da bolje procijeni rusko poštivanje Sporazuma o otvorenom nebu”. “Oni ovu opremu žele kupiti kako bi vidjeli odgovaraju li njihovi tehnički parametri karakteristikama koje je Rusija navela”, rekao je urednik lista Arsenal otečestva, pukovnik u rezervi Viktor Murahovski.

“Karakteristike opreme zapisane su u Sporazumu o otvorenom nebu, no Rusija je izgradila novi zrakoplov Tu-214ON koji namjerava koristiti za promatračke letove iznad američkog teritorija”, rekao je Murahovski. “Sjedinjene Države sumnjaju na to da će zrakoplov koristiti opremu čija je razlučivost veća od one koja se navodi u sporazumu.”

Ova je situacija samo posljenja u nizu skandala vezanih uz novi ruski zrakoplov Tu-214ON, koji je izgrađen isključivo za provedbu Sporazuma o otvorenom nebu (inicijali “ON” se odnose na “otkritoe nebo” -“otvoreno nebo” – op.ur.). U ožujku 2016. godine je u intervjuu za stranicu Defense One čelnik američkog strateškog zapovjedništva admiral Cecil Haney rekao da je Sporazum o otvorenom nebu postao “za Rusiju izuzetno važna komponenta za prikupljanje obavještajnih podataka o SAD-u.”

Upravo je oprema koja se trebala ugraditi u Tu-214ON bila uzrok zabrinutosti visokorangiranih američkih vojnih dužnosnika. Direktor Središnje obavještajne agencije SAD-a, general pukovnik Vincent Stewart, izrazio je bojazan da će nova oprema “Rusiji dati značajnu prednost”.

Ivan Konovalov, voditelj Odjela za vojnu politiku i ekonomiju Ruskog instituta za strateška istraživanja, je, komentirajući situaciju, rekao: “Oni samo žele imati istu opremu koju mi imamo.” “Ne vidim razloga zašto bismo Americi onemogućili ovu priliku. Uostalom, tako bismo pokazali da smo otvoreni za suradnju. U suprotnom bi situacija na kraju mogla rezultirati napuštanjem Sporazuma o otvorenom nebu. Ali tko će imati koristi od toga? Ovo je jedina platforma na kojoj se očuvala suradnja naših snaga”, rekao je Konovalov.

“Amerikanci su pragmatični i pri nametanju sankcija ostavljaju rupe” koje omogućuju saveznoj vladi da ih zaobiđe, ako to odgovara američkim državnim interesima”, rekao je Ruslan Puhov, direktor Centra za analizu strategija i tehnologija.

“Rosoboroneksport je važan sastavni dio ruske vanjske trgovine. Njegova je misija promicanje ruskih proizvoda u regijama u kojima imamo potencijalne klijente, one koje ne smatramo našim neprijateljima. Nitko u Rusiji nikad nije rekao da je SAD naš neprijatelj.”

Američke sankcije protiv Rosoboroneksporta uvedene su 2. rujna 2015. kao dio niza mjera usmjerenih na kažnjavanje Moskve zbog svojih aktivnosti u Ukrajini. Američkim državnim institucijama zabranjena je kupnja robe ili usluga iz ruskog koncerna za državnu obranu. U srpnju 2016. u sankcije je dodana klauzula, u skladu s kojom su dopuštene pojedine akvizicije uz odobrenje američkog državnog tajnika.

Mjesec dana ranije, u lipnju, grupa kongresmena napisala je američkom predsjedniku Baracku Obami otvoreno pismo u kojem su predložili da se Rusiji ne da dozvola za korištenje modernizirane opreme u njihovim promatračkim letovima iznad SAD-a u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, piše Russia Beyonde the Headlines.

Related Posts