SAD ubio dva taoca u kaciji protiv Al Kaide

Bijela kuća u četvrtak je objavila da su u američkoj protuterorističkoj akciji u siječnju ubijeni jedan Amerikanac i jedan Talijan, zatočeni od strane Al Kaide u graničnoj pokrajini Pakistana i Afganistana, prenose agencije.

U operaciji su nastradali amerikanac Warren Weinstein koji se u zatočeništvu nalazi od 2011. i Talijan Giovanni Lo Porto, zatočen od 2012. Ubijen je i jedan od američkih čelnika terorističke organizacije, Ahmed Farouq.

Na potresne vijesti reagirao je i američki predsjednik Barack Obama, piše ABC news. ”Preuzimam potpuno odgovornosti za protuterorističku operaciju američke vlade u kojoj su poginula dva nedužna taoca koja su bila u zatočeništvu Al Kaide”, rekao je predsjednik Barack Obama. ”Od 11. rujna, naša su nastojanja u suzbijanju terorizma spriječila su terorističke napade i spasila nevine živote, i ovdje u Americi i diljem svijeta. Ta odlučnost u zaštiti nevinih života gubitak ove dvoje ljudi čini još više posebno bolnim za sve nas”, rekao je Obama.

U priopćenju Bijele kuće stoji da je analiza svih dostupnih podataka, koju je obavještajna zajednica provela, ukazuje na to kako su taoci ubijeni slučajno. ”Nema riječi kojima možemo opisati žaljenje zbog ove grozne tragedije”, stoji u priopćenju. U priopćenju Bijele kuće navodi se kako SAD izražava “neopisivu tugu” zbog smrti taoca te se dodaje kako Sjedinjene Američke Države nisu imale podatke o tome da su se taoci nalazili u Al Kaidinom kompleksu u trenutku operacije. Iz bijele kuće kazali su da je još jedan američki pripadnik Al Kaide ubijen, ali u odvojenoj protuterorističkoj operaciji.