SAD ubio drugog čovjeka Islamske države

Sjedinjene Države su ubile Abdel Rahmane al-Qadoulija, kojeg smatraju drugom osobom po važnosti militantne skupine Islamska država, prenosi tv-kanal NBC u petak. Smrt al-Qadoulija u američkoj operaciji u Siriji trebaju potvrditi ministar obrane Ashton Carter i šef združenog vojnog stožera Joe Dunford, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Pentagonu.

Informativna stranica Daily Beast je također izvijestila o smrti al-Qadoulija, koji je navodno bio na popisu potencijalnih nasljednika šefa IS-a Abou Bakr al-Baghdadija. Sjedinjene Države su u jesen odlučile intenzivirati napore protiv džihadista u Siriji i u Iraku, posebice ubrzanjem eliminacije šefova ekstremističkih formacija. Oni su u zimi rasporedili na sjeveru Irak postrojbu specijalnih snaga za vođene kopnenih napada na džihadističke dužnosnike i skupljanje informacija o njihovim položajima.

Američko ministarstvo pravosuđa je ponudilo 7 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do tog čovjeka. Zapovjedna struktura IS-a ostaje tajna i na popisu Sjedinjenih Država se nalazi samo nekoliko drugih dužnosnika.

Džihadistički šef je drugi visoki dužnosnik s tog popisa koji je eliminiran u manje od mjesec dana. Sjedinjene Države su nedavno objavile smrt 4. ožujka jednog drugog čelnika IS s tog popisa koji je ubijen u američkom bombardiranju.