SAD-u je vrlo važna sigurnost srednje Azije

Američki državni tajnik John Kerry u utorak je uvjeravao čelnike Tadžikistana i Turkmenistana da je SAD i dalje predan sigurnosti srednje Azije, bez obzira na povlačenje svojih trupa iz susjednog Afganistana.

Obje zemlje zaziru od širenja islamističkog ekstremizma, a američki dužnosnici se pribojavaju da će se vladine akcije u suzbijanju islamizma vratiti kao bumerang i pridonijeti još većoj nestabilnosti regije.

Kerry se u Dušanbeu sastao s predsjednikom Tadžikistana Imomalijem Rakhmonom i turkmenskim šefom države Kurbangulijem Berdimuhamedovom u Ašgabatu. “Naglasio sam predanost i obvezu SAD-a u suradnji s Tadžikistanom i ostalim zemljama u cilju jačanja sigurnosti na granicama”, kazao je Kerry nakon razgovora s Rakhmonom.

Danas je bio posljednji dan Kerryjeve turneje po zemljama srednje Azije, nekadašnjim sovjetskim republikama, u namjeri da Washington pokaže da će i dalje ostati angažiran u toj regiji u kojoj Rusija, nakon poteza u Ukrajini i Siriji, želi ponovo osnažiti svoj utjecaj.

You may also like