Home Geopolitika SAD spriječio dolazak predsjednice ruskog parlamenta na skup u New Yorku

SAD spriječio dolazak predsjednice ruskog parlamenta na skup u New Yorku

by admin

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko obratit će se video porukom skupu predsjednika parlamenata u New Yorku nakon što nije dobila američku vizu kako bi došla na skup, objavljeno je u ponedjeljak.

Matvijenko se nalazi na popisu osoba za koje vrijede američke sankcije uvedene nakon što je Rusija prošle godine anektirala ukrajinski poluotok Krim. Namjeravala je sudjelovati na 4. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, na kojoj sudjeluje i predsjednik Sabora Josip Leko. Međutim, njezina viza, koja joj je izdana za sudjelovanje na događajima vezanim za Ujedinjene narode, ne vrijedi i za taj skup, premda se on održava u sjedištu UN-a. “Takvi postupci američkih vlasti potpuno su neprihvatljivi”, poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. “To predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i protivi se obvezama zemalja domaćina međunarodnih skupova”, dodaje se u priopćenju ministarstva.

SAD, na čijem se tlu nalazi sjedište UN-a, obvezno je omogućiti stranim dužnosnicima ulazak u zemlju kako bi sudjelovali na skupovima UN-a. Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Moskvi objasnio je da “SAD zadržava pravo ograničenja valjanosti vize samo na skupove koji su povezani s Ujedinjenim narodima”. Konferencija, koju organizira Međuparlamentarna unija (IPU), nije službeni skup UN-a. “Želimo naglasiti da smo razočarani zbog ove situacije”, izjavio je Saber Chowdhury, predsjednik IPU-a.

Reagirajući na taj potez, ruski su dužnosnici pozvali UN da preseli svoje sjedište u Švicarsku, piše u ponedjeljak ruski list Izvestija. Igor Zotov, predsjednik parlamentarnog odbora za obranu, taj je zahtjev službeno uputio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, piše list. Neutralna švicarska također je uvela sankcije Rusiji i prihvatila sankcije koje je protiv Rusije uvela Europska unija.

Related Posts