SAD se povlači iz američkog nuklearnog sporazuma?

 Američki republikanski senator Bob Corker, koji je na čelu senatskog Odbora za vanjske poslove, rekao je u nedjelju kako očekuje da će se predsjednik Donald Trump povući iz iranskog nuklearnog sporazuma u svibnju.
“Iranski sporazum bit će još jedno pitanje koje dolazi na red u svibnju i kako se sada čini neće biti produžen”, rekao je Corker za CBS-ov “Face the Nation”.

Upitan vjeruje li da će se Trump povući iz tog sporazuma 12. svibnja, što je rok do kojeg predsjednik treba izdati novu objavu o suspendiranju sankcija Iranu u sklopu sporazuma, Corker je odgovorio kako vjeruje.

“Mislim da će se predsjednik vjerojatno povući osim ako naši europski kolege stvarno ne dogovore okvir, ali ne čini mi se da će to učiniti”.

Britanija, Francuska i Njemačka predložile su nove sankcije EU-a Iranu zbog njegovih balističkih projektila i uloge u sirijskom ratu, prema povjerljivom dokumentu, u nastojanju da uvjere Washington da sačuva nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015.

Zajednički dokument, kojega je vidio Reuters, poslan je u glavne gradove Europske unije u petak, reklo je dvoje ljudi upoznatih s predmetom, kako bi se ispitala potpora svih 28 članica EU-a.

Prijedlog je dio strategije EU-a da sačuva ugovor koji su potpisale svjetske sile koji ograničava sposobnost Teherana da razvija nuklearno oružje, tako što će pokazati američkom predsjedniku da ima drugih načina da se suprotstavi inozemnoj moći Irana.

Trump je postavio ultimatum europskim potpisnicama 12. siječnja. Rekao je kako se moraju suglasiti da “isprave strašne nedostatke iranskog nuklearnog sporazuma”, potpisanog za vrijeme njegova prethodnika Baracka Obame, ili će odbiti produžiti ukidanje američkih sankcija Iranu. Američke sankcije će se nastaviti ukoliko Trump ne donese svježe “izuzeće” da ih suspendira 12. svibnja.

Ministri vanjskih poslova Europske unije će razgovarati o prijedlogu na zatvorenom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, rekli su diplomati.

Iran je pristao ograničiti svoje aktivnosti na obogaćivanju uranija, ali odbija razgovarati o svojim projektilima. Islamska Republika je odbacila tvrdnje Zapada da su njezine aktivnosti na Bliskom istoku destabilizirajuće a isto tako je odbacila Trumpove zahtjeve da se ponovno pregovara o nuklearnom ugovoru.

You may also like

0 comments