U američkom gospodarstvu u srpnju je otvoreno 215.000 novih radnih mjesta a stopa nezaposlenosti se zadržala na 5,3 posto, najnižoj razini u sedam godina, objavila je u petak američka vlada, što je više-manje u skladu s očekivanjima analitičara.

Nova radna mjesta u srpnju najvećim su dijelom otvorena u tamošnjem uslužnom sektoru, a rastu zaposlenosti doprinijeli su sektor graditeljstva, sa 6.000 novih radnih mjesta, kao i 15.000 novih radnih mjesta u tvornicama, pokazalo je najnovije izvješće američkog ministarstva rada.

S druge strane, gašenja radnih mjesta u energetskom sektoru, uslijed oštrog pada cijena sirove nafte, uteg su segmentu vađenja ruda, u kojem je u srpnju ukinuto 4.000 radnih mjesta, pokazalo je izvješće ministarstva.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatke za svibanj i lipanj, pa oni sada pokazuju da je u tom razdoblju otvoreno 14.000 više radnih mjesta nego što je prvotno bilo objavljeno. Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su prognozirali da će u srpnju biti otvoreno 223.000 radnih mjesta i da će se stopa nezaposlenosti zadržati na 5,3 posto. U skladu s očekivanja, u srpnju je zabilježen i rast plaća po satu, u prosjeku za pet centi odnosno 0,2 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu. To pokazuje da su uvećane za 2,1 posto u usporedbi s godinom ranije, no i da je takav rast osjetno slabiji od onog za 3,5 posto, koji ekonomisti povezuju sa punom zaposlenošću.

Prilično dobro izvješće o zaposlenosti nadovezalo se na najnovija solidna izvješća o prodaji automobila i o aktivnostima u uslužnome sektoru u srpnju, koja redom upućuju na nastavljen zamah u američkom gospodarstvu nakon što je u drugom kvartalu ostvarilo rast od 2,3 posto na godišnjoj razini. Takvi bi podaci po ocjeni analitičara dodatno mogli ‘odškrinuti’ vrata za mogući početak podizanja kamatnih stopa u SAD-u već u rujnu.

Related Posts