Home Geopolitika SAD se boji prelaska Grčke u ruski savez, ako svijet napusti dolar SAD će bankrotirati

SAD se boji prelaska Grčke u ruski savez, ako svijet napusti dolar SAD će bankrotirati

by admin

Rusija bi imala koristi od izlaska Grčke iz eurozone, a to je samo jedan od razloga zašto se NATO boji ovakvog razvoja situacije, piše američki časopis Politico, a prenosi RIA Novosti.

„Vladimir Putin teži oslabiti jedinstveni europski front usred zlonamjernih sankcija protiv Rusije. I razočarana Grčka će dati Putinu idealnu priliku da prodre kroz rastuće političke pukotine i nedostatke, koje su inicirane razgovorima o izlasku zemlje iz eurozone”, pišu autori članka, a prenosi Russia Beyonde the Headlines.

Podsjećaju da je Rusija već ranije započela zbližavanje s Grčkom pokretanjem zajedničkih energetskih projekata. Prema njihovom mišljenju, bilateralni sporazumi ovakvog tipa predstavljaju kršenje „transatlantske solidarnosti”. „Vladimir Putin je sam govorio o mogućoj pomoći Grcima u slučaju odgovarajućeg zahtjeva s njihove strane. Dublje ekonomske veze Rusije i Grčke mogu ozbiljno ugroziti pokušaje Zapada da djeluje kao ujedinjeni front protiv Moskve”, navodi se u američkom izdanju.

Politico se osvrće na dva slična slučaja zbližavanja Rusije s istočnoeuropskim zemljama kao što su Mađarska i Češka. Časopis podsjeća na situaciju kada je američki veleposlanik u Pragu kritizirao češkog predsjednika Miloša Zemana zbog odluke da prisustvuje paradi Pobjede u Moskvi. Predsjednik Češke tada je rekao da neće dopustiti „nikakvim veleposlanicima” da se miješaju u odluku o njegovim posjetama drugim zemljama.

Izdanje je navelo i druge razloge, zbog kojih NATO strahuje od istupanja Grčke iz eurozone. Autori članka navode da ukoliko do toga dođe, „novčanik NATO-a koji je već i bez toga tanak, bit će još tanji”. Osim toga, Grci mogu ne dopustiti NATO-u da donosi odluke, između ostalog i da reagira na takozvanu rusku agresiju. Autori ističu da je za sve ozbiljne akcije NATO-a potrebna suglasnost svih njenih članica.

Američko izdanje navodi još dvije bojazni NATO-a: rast migracijske krize i moguće nanošenje štete samom europskom „projektu”, čija je realizacija započeta nakon završetka hladnog rata. „Kriza u Grčkoj srušila je vjeru transatlantske zajednice u vlastitu snagu, a to može dovesti do najtežih posljedica za NATO”, zaključuju autori članka.

U isto vrijeme, SAD očekuje velika ekonomska kriza ukoliko druge zemlje odustanu od korištenja dolara za realizaciju međunarodnih transakcija, smatra američki političar Ron Paul.

Prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Države se suočavaju s istim problemima kao i Grčka: prekomjerni troškovi za socijalno osiguranje i subvencije, kao i ogromni vojni troškovi. On ističe da se milijarde dolara troše za vođenje imperijalističke vanjske politike, zbog koje su Amerikanci manje zaštićeni. „Grčka kriza nam pokazuje što nas očekuje u budućnosti, ukoliko ne obustavimo prekoračenje potrošnje za vođenje ratova”, smatra američki političar.

Paul ističe da je „upravo status dolara kao svjetske devizne rezerve razlog što je, i pored velikog minusa u koji je otišao SAD, zemlja izbjegla veliku ekonomsku krizu”. Međutim, političar ističe da postoji mogućnost da američka valuta ne zadrži svoj status. „Rusija i Kina se već oslobađaju dolara u međunarodnim transakcijama. Samo je pitanje vremena kada će druge zemlje osporiti status dolara kao rezervne valute. Ukoliko se to dogodi, katastrofa ʼu grčkom stiluʼ je neizbježna”, zaključuje analitičar.

Related Posts