SAD protiv Islamske države ratuje i informatički

Amerikanci se koriste informatičkim oružjem u ratu protiv skupine Islamske države (IS) u Iraku i u Siriji, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Ashton Carter. “Koristimo se informatičkim oružjem kako bismo umanjili sposobnost IS-a da djeluje i komunicira na virtualnom bojnom polju”, rekao je američki ministar na konferenciji za novinare u Pentagonu.

“Želimo da izgube povjerenje u svoje mreže, želimo preopteretiti njihove mreže kako ne bi mogle funkcionirati i kako bismo ih onesposobili da zapovijedaju svojim snagama i kontroliraju stanovništvo i gospodarstvo na svojim područjima”, istaknuo je Carter.

Zapovjednik združenog stožera američke vojske Joe Dunford, koji je bio na konferenciji zajedno s ministrom obrane, usporedio je fizičke napade na IS u njegovim uporištima Mosulu (Irak) i Raki (Sirija) s napadima na tu skupinu u informatičkom prostoru. “Pokušavamo i fizički i virtualno izolirati skupinu Islamsku državu”, kazao je.

No dvojica čelnika nisu htjela iznositi pojedinosti o informatičkim operacijama američke vojske. Sjedinjene Američke Države upravo uspostavljaju snage s oko šest tisuća vojnika specijaliziranih za informatičko ratovanje, koji su zasad u nadležnosti admirala Michaela Rogersa, ravnatelja NSA-e, moćne obavještajne agencije zadužene za elektroničku špijunažu.

Pentagon je dosad bio veoma šutljiv u vezi s radom tih ‘cyber’ vojnika. No administracija predviđa u vojnom proračunu za 2017. povećati sredstva za informatičko ratovanje za 15 posto, na 6,7 milijarda dolara, što je nešto više od 1 posto ukupnog američkog proračuna za obranu.

You may also like