SAD pozvao Kinu da zauzda Sjevernu Koreju

Sjedinjene Države kane “izvršiti pritisak” na Kinu kako bi “djelovala” protiv sjevernokorejske utrke u naoružavanju, rekla je u nedjelju američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley nekoliko dana prije posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Jedina zemlja koja može zaustaviti Sjevernu Koreju je Kina i oni to znaju (…) Moraju djelovati i mi ćemo i ubuduće pritiskati Kinu kako bi djelovala”, istaknula je Nikki Haley u intervjuu objavljenom u nedjelju na mreži ABC. Kineski predsjednik Xi Jinping treba u četvrtak i u petak posjetiti Floridu, gdje će se sastati s Donaldom Trumpom u njegovoj privatnoj rezidenciji Mar-a-Lago.

Ovo će biti prvi susret dvojice čelnika dok traje nuklearna kriza sa Sjevernom Korejom. Američki predsjednik Donald Trump poručio je u četvrtak na Twitteru da će to biti “težak susret” zbog trgovinskog spora između dviju velesila. No “najvažniji dio razgovora bit će kako riješiti pitanje neširenja nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje”, ocijenila je Haley, dajući do znanja da će susret dvojice čelnika u četiri oka u vezi sa Sjevernom Korejom biti napet.

Peking je već najavio prekid uvoza sjevernokorejskog ugljena sukladno UN-ovim sankcijama koje trebaju nagnati tu zemlju da odustane od nuklearnog i balističkog programa. Nikki Haley je ocijenila da ta mjera nije dovoljna. “Znamo da (ugljen) dolazi drugim putevima. Želimo vidjeti odlučno djelovanje Kine u osudi Sjeverne Koreje, a ne samo riječi”, rekla je.

Što je do sada napravi Donald Trump?

Nakon što je izgubio prvu zakonodavnu bitku i nije uspio srušiti Obamacare, Donald Trump suočen je s potrebom gradnje potpore i savezništva u vlastitoj republikanskoj stranci. Radi se o filigranskom vezu u washingtonskoj politici – kojoj je tijekom kampanje upućivao otrovne strelice. Najmoćniji političar na svijetu ipak živi u demokraciji, pa politiku teško može voditi proglasima odnosno twitovima i naredbama iz Ovalnog ureda.

Donald Trump uskoro će obilježiti prvih sto dana u uredu. Uredbe, predsjednički memorandumi, proklamacije. U prva dva mjeseca u Bijeloj kući predsjednik Trump potpisao ih je više od 40. Velike reforme zapinju, politički brak s republikancima na Capitol Hillu za sada nije ispunio očekivanja. “Njegovo najvažnije postignuće u tom razdoblju je to što je Trumpova administracija na dobrom putu da postane administracija s najviše skandala u američkoj povijesti”, kaže Creig Colman iz neprofitne organizacije Public Citizen.

Ruska afera, o kojoj istrage vode FBI, Senat i Predstavnički dom, administraciji odnosi političku energiju. Sumnje da je Trumpova kampanja bila povezana s hakerskim napadima na američke izbore, Bijela kuća naziva „lovom na vještice”. “Sama ideja da je postojala neka vrsta suradnje, ako ne samog predsjednika Trumpa – jer njega još uvijek ništa izravno ne povezuje, onda nekih njegovih suradnika, otvara pitanje legitimnosti njegove pozicije predsjednika. Možda još nema vatre, ali ima puno dima u toj priči”, smatra Dan Mahaffee iz Centra za proučavanje predsjedništva i Kongresa.

Najžešća opozicija reformama, mala je, ali moćna frakcija Republikanske stranke. Oko 30 socijalno i fiskalno konzervativnih kongresnika zaustavili su opoziv Obamacarea, skeptični su prema zakonima o infrastrukturi i porezu. Trump taktizira, spreman je surađivati i s demokratima. Prije dvije večeri počeo je proces koji će, nadam se, nastaviti. Pozvao je svakog člana američkog Kongresa, uključujući i demokrate, i to zajedno sa suprugama, na večeru.

Kritičari tvrde: bogatstvo obitelji Trump povećalo se posljednjih mjeseci, predsjednika prozivaju i zbog nepotizma: prva kći Bijele kuće postala je državna službenica. Pristaše mu za sada sve opraštaju. Brendan Fischer iz Centra za legalne kampanje misli kako će javnost biti mnogo više zabrinuta zbog “etičkih problema i percepcije da Donald Trump ne radi u korist američkog naroda, već u korist vlastitih i interesa onih koji ga okružuju”.

Najvažnija politička bitka za predsjednika Trumpa u ovom je trenutku izbor Neila Gorsucha za suca Vrhovnog suda. Tu bitku teško da će izgubiti.

You may also like