SAD poslao lovce u Južnu Koreju

Četiri američka lovačka zrakoplova F-22 smanjeno vidljiva za radare stigla su u zrakoplovnu bazu blizu Seula, što je novo pokazivanje sile Washingtona nakon nedavnih sjevernokorejskih nuklearnih pokusa i ispaljivanja sjevernokorejske rakete.

Zrakoplovi F-22 su u pratnji osmerih američkih i južnokorejskih borbenih zrakoplova sletjeli u zrakoplovnu bazu Osan, blizu Pyeongtaeka, 70 km južno od granice sa Sjevernom Korejom, izvijestio je fotoreporter AFP-a. Ti zrakoplovi smanjeno vidljivi za radare obično su stacionirani u Okinawi, na jugu Japana. Ne zna se koliko će dugo biti u Južnoj Koreji.

Nedugo nakon četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa 6. siječnja, američka vojska je poslala u Južnu Koreju teški bombarder B52 Stratofortress koji može prevoziti nuklearno oružje, također radi demonstriranja sile.

U ponedjeljak je u luku Busan, na jugu Južne Koreje, uplovila jurišna podmornica USS North Carolina radi sudjelovanja u zajedničkoj vježbi s južnokorejskom mornaricom. U Južnoj Koreji se očekuje i dolazak atomskog nosača zrakoplova USS John C. Stennis koji će sudjelovati u zajedničkim manevrima planiranim u ožujku, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

You may also like