SAD ponovno osudio rusku okupaciju Krima

SAD je u četvrtak ponovno osudio rusku okupaciju ukrajinskog poluotoka Krima i zatražio da se to pripajanje hitno prekine, kazao je glasnogovornik State Departmenta.

“Krim je dio Ukrajine. SAD ponovno osuđuje rusku okupaciju Krima i poziva na hitan prekid”, napisao je Mark Toner u priopćenju. “Naše sankcije povezane s Krimom ostat će na snazi dok Rusija ne prepusti kontrolu nad poluotokom Ukrajini”.

Krim, strateški poluotok na Crnom moru, Rusija je pripojila u ožujku 2014. nakon vojne intervencije poslije koje je uslijedio referendum o pripojenju 16. ožujka koji su Kijev i Zapad osudili kao nelegalan. SAD “ne priznaje” taj referendum, “kao ni pokušaj pripojenja Krima niti stalno kršenje međunarodnog prava”, otkriva State Department.

Moskva ne razmatra mogućnost postizanja dogovora sa SAD-om oko Krima u zamjenu za ukidanje sankcija, rekao je glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov. Nema govora o bilo kakvim nagodbama oko Krima u zamjenu za ukidanje zapadnih sankcija, kao što je i provođenje još jednog referenduma također isključeno, izjavio je glasnogovornik šefa ruske države Dmitrij Peskov.

U Rusiji se danas obilježava trogodišnjica održavanja referenduma na temelju čijih je rezultata Krim ponovno ušao u sastav zemlje. Prema rezultatima istraživanja Sveruskog centr za istraživanje javnog mnijenja (VCIOM), broj Rusa koji doživljavaju Krim kao dio Rusije dostigao je ove godine rekordnih 97 posto.

Po riječima rukovoditelja Krima Sergeja Aksjonova, u međunarodnoj političkoj konjukturi u ovom se trenutku događaju velike promjene, mitovi ukrajinske i zapadne propagande o aneksiji i okupaciji Krima se ruše, a vodeći političari brojnih zemalja spremni su priznati ruski status poluotoka, prenosi portal Vzgljad.

You may also like

0 comments