SAD pokrenuo akciju protiv ilegalnih migranata

Fox News
Američke vlasti pokrenule su tijekom vikenda manje akcije uhićenja useljeničkih obitelji bez dokumenata, kao dio plana predsjednika Donalda Trumpa za deportaciju tisuća ilegalnih imigranata iz zemlje.

Višednevna operacija trebala je biti usmjerena na stotine nedavno pristiglih obitelji u desetak gradova kojima je sudac za imigracije naredio deportaciju. Operacije deportacije trebale bi odvratiti val dolaska obitelji iz Srednje Amerike koje bježe od siromaštva i nasilja bandi u svojim matičnim zemljama te traže azil u SAD-u. Useljenici i njihovi odvjetnici bili su spremni za masovna uhićenja, no do nedjelje navečer prijavljene su samo manje akcije u nekoliko gradova.

Mary Bauer iz Pravnog centra za siromašne (SPLC) rekla je kako nema zabilježenih operacija uhićenja u većim južnim gradovima poput Atlante. Američko vijeće za imigracije, čiji odvjetnici pružaju pravnu pomoć u jednom od najvećih obiteljskih izbjegličkih centara u Dilleyu, Teksasu, također nije izvijestilo o slučajevima uhićenja.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je kako su u njegovom gradu u subotu provedene tri operacije ICE-a, no uhićenja nisu zabilježena. Rekao je i kako u nedjelju u New Yorku nije bilo akcija ICE-a.

Glasnogovornica ICE-a odbila je komentirati akcije uhićenja radi sigurnosti osoblja agencije.

Albence je za Fox News rekao kako će operacije biti usmjerene na obitelji koje su u zemlju ušle ilegalno te se nisu pojavile na sudskom saslušanju za dodjelu azila. Aktivisti za prava useljenika poručili su kako u mnogo slučajeva useljenici ne dobiju pravodobnu obavijest o datumima održavanja sudskog saslušanja.

Operacija je uslijedila nakon što je Trumpova administracija doživjela žestoke kritike zbog smještaja useljenika koji se nalaze u prenapučenim i lošim higijanskim uvjetima, a navodi se i kako američke vlasti razdvajaju djecu od roditelja.

You may also like

0 comments